Raad van State veegt Wereldbazar van tafel

De Raad van State maakte gisteren bekend dat de Wereldbazar in Winschoten, een overdekte markt met plaats aan 550 standhouders, niet gebouwd mag worden.

Volgens de hoogste bestuursrechtbank hadden Gedeputeerde Staten van Groningen geen ontheffing mogen geven voor de overdekte markt met drie etages aan de Papierbaan. Doordat de provinciale ontheffing niet geldig is, veegde de Raad van State ook het bestemmingsplan en de door de gemeente Oldambt verleende omgevingsvergunning van tafel.

Geen antwoord

,,Geschrokken en niet verwacht.’’ Wethouder Laura Broekhuizen (PvdA) van de gemeente Oldambt reageert kort op de uitspraak van de Raad van State. Ze wil snel om tafel met de provincie en Petra van Gaanderen, de initiatiefneemster van het plan. Om het plan te redden? Daarop wil Broekhuizen nu nog geen antwoord geven. Ze zegt inhoudelijk nog niet te kunnen reageren, omdat ze juristen de uitspraak laat bekijken.

Ruim een maand geleden vierde Van Gaanderen nog een klein feestje op het bouwterrein. Na tien jaar gesteggel werd een start gemaakt met de bouw van de Wereldbazar. Ze liet bij die gebeurtenis weten ervan uit te gaan dat de overdekte oosterse markt in april 2018 de deuren zou openen. Of ze na de zoveelste tegenslag nog heil ziet in de realisatie van haar plan, is onduidelijk. Ze was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Flinke klappen

Twee politieke partijen in Oldambt, de VCP en Oldambt Aktief, willen dat het college van burgemeester en wethouders actie onderneemt. ,,Na het mislukken van het Akkoord van Westerlee is dit de zoveelste klap in het gezicht van Oost-Groningen” , meent VCP-fractievoorzitter Engel Modderman. ,,Er kan blijkbaar niks in Oost-Groningen.” Hij doelt daarbij niet alleen op het mislukte Akkoord, maar ook over het eerder dit jaar afblazen van een Factory Outlet Centre (FOC) in Winschoten. ,,Al met al zijn dit flinke klappen voor de regio.”

De VCP wil van het college weten welke stappen er worden genomen, eventueel met de provincie. ,,Dit Wereldbazarproject moet toch te redden zijn?”, meent Modderman.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.