Raadhuisplein in Haren op de schop

Het Harener Dorpsfonds gaat aan de slag met een tijdelijke invulling van het Raadhuisplein, tot de plannen voor het naastgelegen Haderaplein rond zijn.

Groen en sfeer

Meer groen en meer sfeer, dat is wat het bestuur van het Dorpsfonds voor ogen heeft. Het plein krijgt extra bomen, struiken en groenstroken met betonnen randen en hardhouten delen waarbezoekers op kunnen zitten. Bovendien verhuist de vrijdagmarkt van langs het fietspad over het plein naar het midden.

Aan karakter ingeboet

De ontwikkeling van het Haderaplein (nu vooral parkeerplaats) en het Raadhuisplein waaraan het gemeentehuis en winkels zijn gelegen, zijn al jaren onderwerp van gesprek in de gemeenteraad. Nu staat er eindelijk wat te gebeuren. Dorpsfondsbestuurslid Emile Koopmans: ,,Er moest een keer wat gebeuren. De definitieve plannen van de gemeente laten nog wel even op zich wachten. Daarom hebben wij gezegd: verbeter in elk geval nu het Raadhuisplein, anders wordt het nooit wat.’’

De bestuursleden zijn van mening dat het plein sinds de sloop van het oude gemeentehuis in 2011 flink aan karakter heeft ingeboet. Afgelopen half jaar werkten ze een verbeterplan uit, dat deze week op de goedkeuring van het college van B en W kon rekenen. De opknapbeurt mag 40.000 euro kosten.

Naar verwachting is volgende week de aanbesteding rond en kan een hovenier aan de slag. Eind september moet alles klaar zijn.

Voorstellen

Voorstellen voor de definitieve invulling van beide pleinen - in de praktijk gezien als één plein - gaan in oktober naar de raad. Heikel punt in het toch al heikele dossier, is het parkeerprobleem. De wens voor vrij parkeren lijkt lastig haalbaar. Burgemeester Pieter van Veen stelde eind vorige maand in de raadvergadering een openbare aanbestedingsprocedure voor, wat de langverwachte komst van een grote supermarkt onzeker maakt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.