Raadsel Siddeburen toch voor de rechter

Het Openbaar Ministerie (OM) denkt volgende maand het onderzoek naar de raadselachtige verdwijning van Ilham Benchelh uit Siddeburen af te ronden.

Het Openbaar Ministerie (OM) denkt volgende maand het onderzoek naar de raadselachtige verdwijning van Ilham Benchelh uit Siddeburen af te ronden.

Dat onderzoek moet in februari dan leiden tot een eerste zitting voor de rechtbank in Groningen waar de partner van Ilham Benchelh, Kasem M. (67), de verdachte moet zijn. De verdenking is dat Kasem M. de vrouw om het leven heeft gebracht. Dat zou zijn gebeurd in januari 2010.

Verdwenen
Ilham Benchelh lijkt spoorloos van de aardbodem te zijn verdwenen. Het OM is ervan overtuigd dat het niet gaat om een ‘gewone' vermissing. De toen 36-jarige vrouw heeft kinderen die zij nooit in de steek zou laten. Er is in de omgeving van Siddeburen uitgebreid naar haar gezocht.

Het bijzondere aan deze zaak is dat M. eind 2010 ook als verdachte voor de rechter stond. Ook toen luidde de beschuldiging moord. Het Openbaar Ministerie zette de rechtszaak niet door omdat er onvoldoende bewijs was. De strafzaak werd echter niet afgeblazen, maar aangehouden. Kasem M. mocht de gevangenis verlaten, maar bleef verdachte. Hij had tien maanden vastgezeten.

Onderzoek heropend
Begin dit jaar verzocht advocaat Fred Kappelhof de rechtbank een besluit te nemen waardoor M. niet langer als verdachte kan worden beschouwd. Het OM reageerde door het oude onderzoek dat op niets was uitgelopen, nieuw leven in te blazen. Of dat is gebeurd op grond van nieuwe informatie is niet bekend.

Kasem M. ontkent iets met de verdwijning van zijn vrouw te maken te hebben. Hij kwam als verdachte in beeld omdat in de woning bloed van de verdwenen vrouw is aangetroffen. Ook zou er een verdachte overboeking zijn. Daags voor de verdwijning is geld van haar bankrekening overgeboekt naar de zijne. Advocaat Kappelhof heeft steeds gezegd dat er vermoedens zijn, maar geen concrete bewijzen voor een misdrijf. Tijdens de zitting in 2010 verklaarde S. te begrijpen dat hij wordt gezien als verdachte, maar dat hij met de verdwijning niets te maken heeft.

Kasem M. is in Nederland geboren. In 2012 vertrok hij naar Marokko, naar het geboorteland van Ilham Benchelh, waar hij een nieuw leven is begonnen.

Niet voor het eerst
Hoewel bijzonder, is het niet de eerste keer dat iemand wordt verdacht van een levensdelict zonder dat het vermeende slachtoffer is gevonden. In januari 2013 werd een toen 35-jarige man uit Groningen veroordeeld wegens doodslag op Michael de Vrieze uit het Friese Burum. Het lichaam van De Vrieze is tot op de dag van vandaag niet gevonden. In 2006 werd een man uit Groningen tot levenslang veroordeeld wegens moord op een Limburgse drugshandelaar, in 1997 op een boerderij in Veelerveen. De Limburger is nooit gevonden.

M. heeft aangegeven aanwezig te willen zijn bij de rechtszaak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.