'Raadsel van Siddeburen' in februari voor rechtbank. Hoe dan ook

De strafzaak tegen de van moord verdachte Kasem M. (70) wordt op 11 februari volgend jaar behandeld. Hoe dan ook, zo heeft de rechtbank donderdagochtend besloten.

M. wordt sinds januari 2010 verdacht van het om het leven brengen van zijn toenmalige partner Ilham Benchelh. Dat zou zijn gebeurd in Siddeburen waar ze toen woonden. Het lichaam van de toen 36-jarige vrouw is nooit gevonden.

'Raadsel van Siddeburen' rond spoorloos verdwenen Ilham Benchelh duurt voort
Lees verder

Rechtshulpverzoeken en diplomatie

Kasem M. verblijft in Marokko. Hij wil zijn eigen strafzaak bijwonen, maar kan Marokko niet verlaten omdat zijn paspoort is ingenomen. Pogingen vanuit Nederland - via rechtshulpverzoeken en diplomatie - hebben niets uitgehaald. Marokkaanse autoriteiten weigeren medewerking. Extra druk werkt averechts, zo luidt de boodschap vanuit Marokko.

Ilham Benchelh. Foto: Archief DvhN

Kasem M. ontkent de beschuldigingen.

Via zijn advocaat Fred Kappelhof heeft hij laten weten dat ook hij wil dat de zaak tot een afronding komt. Hij is bereid afstand te doen van zijn aanwezigheidsrecht. Een videoverbinding - technisch mogelijk - ziet M. niet zitten. De kans op miscommunicatie in zijn nadeel vindt hij te groot.

Verzoek familieleden

De zaak zou vandaag worden behandeld. Op verzoek van familieleden van Benchelh is de behandeling uitgesteld. Familieleden willen het proces ook bijwonen, maar konden niet tijdig de vereiste visa krijgen om vanuit Marokko naar Nederland te reizen. Rechtbankvoorzitter Jeroen van Bruggen: ,,Op 11 februari gaan we de zaak inhoudelijk behandelen. Ongeacht wie dan wel of niet aanwezig is.’’

Marokko frustreert rechtszaak rond verdwenen Ilham Benchelh
Lees verder
Verdachte moord Ilham Benchelh wil wel, maar kan niet komen
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.