Raadszaal Westerkwartier mogelijk tijdelijk in voormalig jeugdhonk Leek

Op zijn vroegst wordt pas volgende maand duidelijk waar de raadszaal van de nieuwe gemeente Westerkwartier wordt gevestigd.

De bedoeling was dat de raadsgroep, waarin alle vier gemeenten en raadsfracties zijn vertegenwoordigd, hierover donderdagavond de knoop zou doorhakken. Tijdens de bijeenkomst in Leek bleek dat nagenoeg alle fracties hierover verdeeld zijn. Dat was reden de besluitvorming uit te stellen.

Toegankelijkheid

De bestaande raadszaal in het gemeentehuis van Zuidhorn geschikt te maken tot de nieuwe raadszaal is praktisch het meest handig en kost ook het minste geld. Om die reden stelde een meerderheid van de voorbereidende werkgroep van raadsleden uit de vier gemeenten voor te kiezen voor Zuidhorn. Flink wat raadsleden betwijfelen of dit voor 10 of 20 jaar wel de beste locatie is. Zo laat de toegankelijkheid van de raadszaal in Zuidhorn, die op de eerste verdieping zit, te wensen over. Voor rolstoelgebruikers is dit lastig.

Agora

Namens de VVD-raadsleden uit de vier gemeenten stelde Gert van Werven (Grootegast) voor om de raad van het Westerkwartier eerst een jaar lang te huisvesten in het voormalige jeugdhonk Agora in Leek. De nieuwe raad kan dan in de loop van 2019 een permanente zetel voor zichzelf uitkiezen. Het meest representatief is dit pand niet. ,,’t Is ooit gebouwd als een jeugdhonk en zo ziet het er ook uit’’, werd gezegd. Als tijdelijke locatie kan de keus ook vallen op bijvoorbeeld De Postwagen (Tolbert), zaal Balk (Zuidhorn) of De Rotonde (Niekerk).

Nieuwbouw?

Sommige raadsleden lazen in de aangeleverde stukken voor de bijeenkomst dat de 500 ambtenaren van het Westerkwartier mogelijk op termijn in een nieuw te bouwen pand worden ondergebracht. Zo’n kantoor zou in dat geval geen gemeentehuis mogen heten. De Leekster CDA-wethouder Hans Morssink verzekerd dat zinsnedes hierover in de stukken niet zo mogen worden verstaan. De bedoeling is en blijft dat de ambtenaren na 1 januari 2019 verspreid worden gehuisvest over de gemeentehuizen van Leek, Zuidhorn, Marum en Grootegast, stelde hij de morrende raadsleden gerust.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.