Rabbinaatshuis debatcentrum

Het rabbinaatshuis aan de Bosstraat in Winschoten moet een debatcentrum worden. Stichting Manna22 wil de woning aankopen.

Willem Dresselhuys en Willem Vugteveen zijn de aanjagers van het plan. Het duo heeft met de pandeigenaar inmiddels een huurovereenkomst voor anderhalf jaar afgesloten. „We hebben dus voldoende tijd om geld te zoeken, waarmee we het rabbinaatshuis kunnen kopen.” De stichting, deze week net opgericht, weet zich gesteund door de gemeente Oldambt. Burgemeester Pieter Smit juicht het toe dat het rabbinaatshuis weer een centrale plek krijgt in de Joodse geschiedenis van Winschoten.

Doorgeven

Er is het er veel aan gelegen om deze Joodse geschiedenis door te geven aan toekomstige generaties. Daarin past ook een meer centrale rol voor het rabbinaatshuis én de synagoge. Het is dan ook voor het eerst sinds jaren dat het rabbinaatshuis tijdens de 4 mei herdenking weer het eindpunt is van deze herdenking. De laatste jaren was dat de Marktpleinkerk. Dresselhuys is blij met de prominente rol van het rabbinaatshuis. ,,De laatste jaren is dat ernstig verwaarloosd”, meent Dresselhuys, die in de naast het rabbinaatshuis gelegen synagoge woont.

,,Het heeft geen zin om te zwartepieten, maar het is Winschoten, met zijn Joodse geschiedenis, onwaardig.” Dresselhuys wil niet alleen de Joodse geschiedenis van Winschoten in beeld brengen. ,,Het moet geen herdenkingsplek worden, maar een locatie waar de toekomst centraal staat en wordt stilgestaan bij alledaagse zaken. Een debatcentrum lijkt ons daarvoor de ideale invulling, naast tal van andere activiteiten.”

Samenwerking met scholen

Onder de vleugels van stichting Manna22 wil het duo niet alleen exposities, lezingen en workshops houden, maar ook debatten. ,,Niet alleen Joods gerelateerde zaken krijgen aandacht, maar bijvoorbeeld ook de vluchtelingenproblematiek.” Dresselhuys en Vugteveen zoeken ook nadrukkelijk samenwerking met scholen. Het Dollard College is al ingestapt en morgen bezoeken zestig leerlingen de Joodse school in het Duitse Leer. Het Nieuw Israëlitisch Weekblad heeft aangegeven periodiek over de activiteiten van Manna22 te willen publiceren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.