Rabobank Wagenborgen: Van rotte kies naar kloppend dorpshart

Van ‘rotte kies’ naar kloppend hart van de dorpsgemeenschap. De leegstaande Rabobank in Wagenborgen krijgt dit najaar een nieuw leven als Steunstee: van, voor en door de lokale bevolking.

Verbouwing

Dorpsbelangen Wagenborgen werkt nu aan de verbouwing van het bankfiliaal. Dat staat sinds 2009 leeg en was de afgelopen jaren mikpunt van vandalen. Om verdere verpaupering van de locatie (middenin de dorpskern) te voorkomen, kocht Dorpsbelangen het pand begin dit jaar.

Na de zomer wordt de verbouwing afgerond en kan de inrichting beginnen. De opening stond al voor de zomer gepland, maar de onderhandelingen over aardbevingsschade leidden tot oponthoud. Daarover bereikte Dorpsbelangen inmiddels een akkoord met de NAM en het Centrum Veilig Wonen.

Als het werk klaar is, krijgt de vroegere bank een nieuwe functie als activiteiten- en vergadercentrum. Dorpsbelangen bekostigt het beheer en onderhoud uit de verhuur van de naastgelegen voormalige directeurswoning, zegt woordvoerder Marten Brandsma. Hij verwacht de opening in oktober.

Vrijwilligersnetwerk

Steunstee gaat straks fungeren als inloopcentrum en uitvalsbasis voor het nieuwe Vrijwilligersnetwerk Wagenborgen. Dat laatste initiatief is opgezet om compensatie te bieden voor de recente sluiting van zorgcentrum De Menterne.

Met inmiddels vijftig vrijwilligers staat het netwerk de oudere dorpsbevolking bij met raad en daad. Zo coördineert het nu al een telefooncirkel, waarbij seniore Wagenborgers elkaar elke ochtend tussen 9.00 en 10.00 uur bellen om te controleren of alles goed is.

Verder kunnen ouderen via het netwerk onder meer een vrijwilliger regelen voor klusjes in huis of een chauffeur voor dokter- en ziekenhuisbezoek, danwel boodschappen doen buiten eigen dorp. Om de kosten te dekken, is een vereniging opgericht met inmiddels 150 betalende leden. Verder hoopt Dorpsbelangen op Wmo-geld van de gemeente Delfzijl.

Steunstee en Vrijwilligersnetwerk zijn onderdelen van het Toekomstplan dat Dorpsbelangen met de gemeente en wooncorporaties ontwikkelt om de leefbaarheid in het krimpdorp overeind te houden. Het eindrapport komt dit najaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.