Een van units die onlangs nog werd ingezet bij de Dakar Rally in Saoedi-Arabië doet straks dienst als mobiel stembureau in Veendam.

Race-headquarters van de Dakar Rally doet dienst als mobiel stembureau in Veendam

Een van units die onlangs nog werd ingezet bij de Dakar Rally in Saoedi-Arabië doet straks dienst als mobiel stembureau in Veendam. Foto: Movico

Een stem uitbrengen in het voormalig race-headquarters van de roemruchte Dakar Rally. Dat kan straks in Veendam, waar de unit wordt ingezet als mobiel stembureau.

Gemeenten bedenken van alles om mensen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart naar de stembus te krijgen. Tenten, kerken, theaters en boerderijen worden geschikt gemaakt als extra alternatief stembureau, het opzetten van zogeheten drive-throughlocaties is een optie of, zoals in Veendam, de inzet van een mobiel stembureau als aanvulling op de bestaande locaties.

loading

Woestijnzand

De mobiele unit is vers terug uit het woestijnzand van Saoedi Arabië. Officials hielden daarin bij wie er aan kop ligt. Half maart hebben stembureaumedewerkers van de gemeente Veendam de taak alles goed bij te houden.

En dat zal prima gaan, vertelt Britt van der Velde. Ze is van het bedrijf Movico uit het Brabantse Deurne dat het mobiel stembureau levert. Het bedrijf levert in andere tijden logistieke ondersteuning aan (grootschalige) sportevenementen als de Tour de France en Ocean Race en zogeheten roadshows in heel Europa.

,,Het is eigenlijk een groot kantoor op wielen, een rijdend stemhokje, waar mensen volgens de coronarichtlijnen kunnen stemmen. Er is een aparte in- en uitgang. We komen aanrijden. Onze event operator bouwt de unit op. Stembureauleden uit Veendam stappen in, nemen plaats en het stemmen kan beginnen’’, zegt Van der Velde. In een mum van tijd kan de unit worden afgebouwd. ,,En is hij binnen 45 minuten op de volgende plek weer opgebouwd.’’

loading  

Schiedam, Rotterdam en Veendam

Voor Veendam mag het een noviteit zijn, het bedrijf heeft er ervaringen mee. ,,We werken al een aantal jaren samen met de gemeente Schiedam. Dit jaar nam de vraag naar mobiele stemunits toe’’, vertelt Van der Velde.

Behalve in Schiedam worden ze deze keer ook ingezet in Rotterdam en Veendam. ,,Het voordeel van een mobiel stembureau? Die kan op één dag verschillende locaties aandoen, zodat ouderen of mensen met een beperking dicht bij hun huis kunnen stemmen.’’

En dat met als motto: kunnen mensen niet naar een stembureau, dan komt het stembureau naar de mensen. Het bedrijf levert de truck en de chauffeur. De gemeente Veendam zorgt voor de bemensing.

Het mobiele stembureau gaat 17 maart in de gemeente Veendam langs verschillende plekken in de buurt van locaties die eerder stembureaulocaties waren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu