Rambam test noordelijke overheden met gevonden portemonnee

Wat gebeurt er op noordelijke politiebureaus en gemeentehuizen met een goedgevulde portemonnee die als gevonden voorwerp wordt ingeleverd? Het VARA-televisieprogramma Rambam heeft het uitgezocht. De resultaten zijn donderdagavond op televisie te zien.

Elk jaar test Rambam de eerlijkheid van gemeentes en politie door goedgevulde portemonnees als 'gevonden voorwerp' in te leveren. Voor deze zesde editie reizen de Rambammers af naar de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Het vertrouwen dat burgers in gemeenten hebben, wordt vaak beschaamd, stelt de redactie van het programma vast.

Rambam levert op twaalf plekken een portemonnee met meer dan negentig euro in. Bij politie en gemeenten is nog altijd verwarring wat er met een gevonden voorwerp moet gebeuren. Eén portemonnee is zelfs op wonderbaarlijke wijze bij een kringloopwinkel terecht gekomen, waar deze vervolgens onvindbaar blijkt te zijn. Als er bij de naam ‘Rambam’ een belletje begint te rinkelen, komt de portemonnee als bij toverslag weer tevoorschijn.

De reputatie van de gevonden voorwerpentest is het programma overigens vooruit gesneld. Onder gemeentebesturen blijkt een brief rond te gaan waarin wordt gewaarschuwd voor het tv-programma. Eén gemeente trekt zich daar niets van aan.

Rambam wordt donderdagavond uitgezonden om 21.45 uur bij de VARA op NPO 3.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.