Ramp voor de Waddeneilanden, en dit is pas het begin

„Dit mag je een ramp noemen”, zegt burgemeester Bert Wassink van Terschelling over de troep waaronder het Noordzeestrand van het eiland is bedolven.

Een aangespoelde tv, mag ik die eigenlijk zomaar meenemen?
Lees verder

Over meer dan 10 kilometer is het brede strand veranderd in een afvalberg. „Veelal troep waar we nog heel lang last van hebben”, zegt Wassink. „In die zin kun je stellen dat het eiland naar de verdommenis is door een reder die wellicht een onderschat risico neemt door onder deze weersomstandigheden zo volgepakt de zee op te gaan. En wij kunnen het opruimen. Wat voor schade een enkele open container al niet kan aanrichten.”

Het containerschip MSC Zoe, dat vaart onder Panamese vlag en onderweg was van het Portugese Sines naar Bremerhaven in Duitsland, verloor in de nacht van dinsdag op woensdag boven het Duitse Waddeneiland Borkum 270 containers, waarvan 25 geladen met gevaarlijke stoffen. Pas als het schip, dat door de storm van koers is veranderd en een flinke omweg heeft gemaakt, in Bremerhaven aanmeert, kan worden vastgesteld hoeveel van de 25 gevaarlijke containers er in zee dobberen.

Je hoeft niet meer naar de eilanden om te jutten: duizenden schoenen aangespoeld op Waddenzeedijk
Lees verder

Van de 270 containers spoelden er voor zonsopkomst drie op het strand van Vlieland en vijf op Terschelling aan. Dat betekent dat veruit het grootste gedeelte nog ronddobbert en nog meer troep met zich kan meebrengen. Terschelling kreeg onder meer autobanden, televisies en speelgoed, Vlieland ontving ongevraagd dekens en lattenbodems.

'En je ziet het nooit meer terug'

„En dan krijg je er nog verpakkingsplastic en piepschuim bij’’, zegt Wassink. Zulk materiaal laat zich makkelijk verspreiden en verplaatsen door wind, eb en vloed. „Het piepschuim verkruimelt en gaat tussen zand zitten, waait de natuur in en je ziet het nooit meer terug.”

Daarom gingen ze op de eilanden zo snel als mogelijk met zo veel mogelijk mensen het strand op, zag burgemeester Tineke Schokker op Vlieland. De luchtmacht, die op het eiland oefent, stelde materiaal beschikbaar. „Wij hebben gezegd, nu er nog geen gevaarlijke containers zijn aangespoeld, moeten we zo snel mogelijk alles opruimen. Dan kan er zo weinig mogelijk de duinen inwaaien en is het veilig om te werken.”

Volgens protocollen en afspraken horen de eilanden te wachten op de reder, die als eigenaar van de spullen officieel opdracht moet geven aan een berger om de stranden op te ruimen. „Maar die hebben wij aan de kant gelegd. Er gaat zoveel tijd overheen, dan ligt het eiland onder de troep.”

Dit is wat we tot nu toe weten over de van boord geslagen containers boven de Waddeneilanden
Lees verder

Als er containers worden gevonden die geladen zijn met de gevaarlijke stof organische peroxide moet het strand worden afgezet. Alles wat daarvoor wordt opgeruimd, is meegenomen.

'Het brengt ook iets moois teweeg'

Op Vlieland is gisteren 8 kilometer strand schoongemaakt. „Maar er is nog minstens zo'n stuk te gaan”, zegt Schokker. „Het brengt ook iets moois teweeg: zoveel mensen die zich inzetten voor het eiland.”

Ook burgemeester Wassink van Terschelling roemt de eilanders en de bezoekers die massaal het strand opgaan om op te ruimen, al zag Wassink ook dat het een „eerste druppel op de gloeiende plaat was”. Wassink: „Er heerst hier een jutterscultuur, maar nu moeten zij ook denken: waar ben ik mee bezig? Bij iedere storm gaan er containers overboord en ligt het strand weer vol. Dat kan zo echt niet langer. Dit schreeuwt om een reactie.”

Zo ziet de MSC Zoe er uit na een stormachtige nacht op de Noordzee
Lees verder

De reder kreeg gisteren direct een brief van de eilanden waarin hij aansprakelijk wordt gesteld voor de financiële schade. Wassink laakt de rederij en de verzekeraar: „Ze hebben nog niets van zich laten horen”, zegt hij. „Het kost ons veel tijd en geld. Hier is het laatste woord nog niet over gesproken.”

  • Containerschip
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.