De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft vorig jaar een record verlies geleden van 315 miljoen euro. In 2019 werd nog 177 miljoen euro winst gemaakt.

De omzet halveerde van 2,4 miljard euro in 2019 tot 1,1 miljard afgelopen jaar. Dat resultaat is het gevolg van de historisch lage gasprijzen in 2020, de afbouw van de gaswinning in Groningen en de forse bedragen die het bedrijf opzij moest zetten in verband met aardbevingsgerelateerde kosten in Groningen. De NAM heeft daarvoor 2,1 miljard euro gereserveerd. Ook is er 2 miljard opzij gezet voor het opruimen en ontmantelen van gaswinningslocaties in Groningen. Daarmee is in 2019 in Ten Post een begin gemaakt.

Volgens NAM-directeur Johan Atema is het bedrijf ondanks het verlies financieel gezond en kan het aan alle verplichtingen voldoen. ,,Het was een rampjaar voor ons met historisch lage gasprijzen. De prijs gaat inmiddels gelukkig weer flink omhoog. Hij is van 8 cent per kuub naar 18 cent gegaan. We verdienen weer geld.’’

loading

Failliet

Volgens Atema is het verlies vooral boekhoudkundig. ,,We moesten fors afboeken op onze bezittingen door de kelderende energieprijzen. De gasprijs in vijftig jaar niet zo laag geweest, door corona en de economische crisis. Dat betekent dat de waarde van je gasvelden minder wordt, net als de reserves die nog in de grond zitten. Maar we gaan niet failliet, we kunnen dit dragen. We hebben nog miljarden op de bank staan om aan alle verplichtingen tegemoet te komen, inclusief aardbevingsschade en het opruimen van gaslocaties.’’

Atema zegt dat de beide aandeelhouders van de NAM, Shell en ExxonMobil het verlies wel zagen aankomen. ,,Ze hebben zelf ook tientallen miljard verlies gedraaid. Het kan geen verrassing zijn.’’

Er werd in het kalenderjaar 2020 door de NAM 12,8 miljard kuub gas gewonnen, waarvan 8 miljard in Groningen. Het voorgaande jaar was de productie nog 20,7 miljard kuub gas.

loading

Reorganisaties

De belabberde resultaten hebben grote gevolgen voor de werkgelegenheid. In oktober 2020 kondigde het bedrijf een reorganisatie aan, net als begin dit jaar. Eind vorig jaar telde de onderneming nog 1.120 medewerkers. Er verdwenen in 2020 150 medewerkers en 300 ingehuurde krachten. Dit jaar zullen er opnieuw honderden banen verdwijnen bij het bedrijf. Ook volgend jaar wordt gesneden in het personeelsbestand.

,,Onze eigen mensen begrijpen dat verhaal. Ze snappen gezien de omstandigheden dat we op kosten moeten besparen en mensen moeten laten gaan’’, aldus Atema.

Als de kraan in Groningen volgend jaar dichtgaat, wil de NAM zich concentreren op de productie in kleine velden op land en op zee. Het gasbedrijf investeerde vorig jaar 82 miljoen in de ontwikkeling van die velden.

Het bedrijf stuit bij die activiteiten regelmatig op argwanende omwonenden. ,,De NAM ervaart in delen van het land nog steeds oppositie tegen haar gas- en oliewinning en ontwikkelingsactiviteiten. Op lokaal niveau wordt er vaak bezwaar gemaakt tegen verlenging van of nieuwe gasproductie. Het duurt lang om winningsvergunningen te krijgen’’, aldus het jaarverslag.

loading

Hoofdkantoor

Verder exploiteert het bedrijf twee gasopslagen in Norg en Grijpskerk. In Schoonebeek wist de NAM vorig jaar 2,6 miljoen vaten olie te winnen, net zoveel als in 2019. Ook zegt het bedrijf te willen investeren in de energietransitie en de opslag van CO2 in lege gasvelden.

De NAM heeft aangekondigd te vertrekken uit het huidige hoofdkantoor in Assen, dat veel te groot is voor het afgeslankte bedrijf. Het kantoor in Hoogezand is inmiddels gesloten. Atema zegt liefst in Drenthe te blijven. ,,Groningen heeft al zoveel, Drenthe heel weinig. We nemen volgend jaar een besluit.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen