Rapport Ring Zuid blijft geheim om bonje met de aannemer te voorkomen

Onmiddellijke openbaarmaking van het geheime rapport van de commissie-Hertogh over de zuidelijke ringweg kan het project in gevaar brengen

Dat zegt gedeputeerde Fleur Gräper (D66) die de woede en zelfs het opstappen van aannemer Combinatie Herepoort vreest, als de vertrouwelijkheid onder druk van Provinciale Staten wordt opgeheven.

Gräper vroeg het provinciaal parlement de zaak niet op scherp te zetten. Als lid van de stuurgroep Aanpak Ring Zuid (Rijkswaterstaat, provincie, gemeente) heeft zij met de Combinatie Herepoort een duidelijke afspraak gemaakt. ,,Het rapport blijft vertrouwelijk totdat er overeenstemming is over de voortgang van het project. Die afspraak kan en wil ik niet schenden.’’

Eerder maakte professor Marcel Hertogh in grote lijnen bekend wat er mis is met het megaproject. Door onenigheid tussen Aanpak Ring Zuid en Combinatie Herepoort over de uitvoering loopt het megaproject jarenlange vertraging op.

Partijen hebben moeite het project van 720 miljoen euro onder controle te krijgen. Er zijn grote technische problemen, waardoor de extra kosten de pan uitrijzen.

Hertogh probeert partijen weer aan tafel te krijgen om het project vlot te trekken. Coalitiepartij SP vindt het onacceptabel dat het rapport, waarvoor Hertogh met direct betrokkenen sprak, geheim blijft.

,,We moeten precies weten wat er misgaat. Alleen dan kunnen we als Staten onze controlerende taak uitvoeren. Wij zijn argwanend’’, zegt SP-Statenlid Jan Wolters die het eerdere verhaal van Hertogh over zijn coachende rol ‘een kersttoespraak’ noemt. Ook Groninger Belang wil dat alle stukken openbaar worden gemaakt. ,,We hebben een grote verantwoordelijkheid. Het gaat om veel geld. Het lijkt erop dat het college zijn eigen Staten niet vertrouwt’’, aldus Petra Blink (GB).

Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) noemt de manier waarop het college druk zet ‘chantage’. De coalitiepartijen CDA, VVD, ChristenUnie, GroenLinks en D66 willen het rapport nog geheim houden. Ze hebben na het wegvallen van de SP steun nodig van de PvdA. Die lijkt de helpende hand te willen bieden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.