Het moet afgelopen zijn met de verpaupering van de panden op de hoek van het Beneden Oosterdiep en de Jakob Bruggemalaan in Veendam. Dat schrijven omwonenden aan de gemeenteraad. Ze willen na de zomer in gesprek.

Het blokje huizen op de hoek bestaat uit de voormalige drogisterij Eekhof en een monumentale villa. De drogisterij, een begrip in de regio, vertrok in 2017. Er wordt al een tijd geklust in het pand, maar volgens de briefschrijvers is er aan ‘de algehele staat van onderhoud niets verbeterd’.

De villa, uit 1901 en ontworpen door architect J.A. Hooykaas, staat al decennia leeg, zegt een van de ondertekenaars van de brief. Sinds 1965 zelfs, meldt het Veenkoloniaal museum . Vorig jaar trok stichting Heemschut al aan de bel over de ernstige staat van verval van het pand.

loading

Wie zijn blik over het pand laat glijden, ziet dat er ooit grote Jugendstilramen ingezeten moeten hebben. De vensters zijn al tijden dichtgetimmerd met hout. Zo lang zelfs, dat een witte vlek de plek markeert waar ooit een poster op het hout gehangen moet hebben. Wat er van het glas-in-lood onbedekt is gebleven, is ingegooid.

Ratten rennen in de tuin

De muren zijn getekend door forse scheuren. Een verroeste steiger onttrekt de blik van het verval. Vanuit daar kan getuinierd worden in de dakgoot aan de achterzijde, waarin onkruid welig tiert. Een aantal dakpannen ontbreekt.

loading

Buurtbewoners zijn er nu klaar mee. Kinderen verkennen de steigers. In het oerwoud wat ooit een tuin was zien ze ratten. Meermaals heeft de buurt aan de bel getrokken om te voorkomen dat het pand gekraakt werd. Er is van alles uit het pand geroofd. Zoals het leidingwerk, waardoor de straat blank kwam te staan, schrijven ze.

Bouw appartementen tegenover vervallen panden

De verloedering steekt de schrijvers van de brief extra omdat zij wél flink hebben geïnvesteerd in het opknappen van hun huis. Bovendien komen er zeventien nieuwe appartementen tegenover de vervallen panden.

,,De bouw van een appartementencomplex komt de straat en de entree van één van de meest drukke toegangswegen tot de gemeente Veendam absoluut al ten goede. Echter is dit des te meer een argument om het uitzicht van de bewoners van dit complex te verbeteren.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen