Reacties op Het Verdwenen Groningen: 'Het geeft de impact goed aan'

Het project Het Verdwenen Groningen met een databestand van huizen die als gevolg van de gaswinning zijn gesloopt wordt goed ontvangen.

Dick Kleijer van de Groninger Bodembeweging is ‘ontzettend blij’ dat Dagblad van het Noorden de gevolgen van de aardbevingen op deze wijze in kaart brengt. „Het geeft goed aan wat de impact is van de salamitactiek van de NAM, die stilaan huisje voor huisje in het aardbevingsgebied laat afbreken. Naar buiten toe verhult men dat door zich te beroepen op privacygevoeligheid. De aardbevingen en de gevolgen daarvan komen ook nog lang niet tot een eind, dus is het een uitstekend moment om dit project te beginnen.”

Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) vindt dat de Groningers het verdienen om te weten wat er verdwijnt in hun leefgebied. „De provincie gaat de komende jaren heel erg van aanzicht veranderen en dat is niet alleen ten goede. Niet alleen Groningers maar ook mensen daarbuiten moeten zien wat er allemaal verloren gaat.”

Prachtig project

Hij vindt het onbegrijpelijk dat de NAM het zelf niet naar buiten brengt. „Het bedrijf zou daar ten volle aan moeten meewerken.” De NAM vindt het volgens woordvoerder Ewoud Nysingh een ‘prachtig project’. „Maar zoals we eerder hebben gemeld: wij kunnen er niet aan meewerken vanuit privacy-overwegingen. Wij houden ons aan de wet.”

Volgens burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum hebben veel buitenstaanders geen flauw idee wat de gedupeerden voor de kiezen krijgen. „Ze denken: ze krijgen een nieuw huis en dan is het klaar. Maar bij de betrokkenen gaat het gepaard met ontzettend veel emoties. De verhalen op de website laten zien hoezeer het ingrijpt in hun levens. Dat levert meer begrip op.”

Susan Top van het Gasberaad is blij dat nu inzichtelijk wordt gemaakt wat verloren gaat. „Tot nu toe kwam het gefragmenteerd naar buiten. Nu in samenhang. Ik word er wel een beetje verdrietig van als ik naar het overzicht van verdwenen huizen kijk.”

Verhalen voor de toekomst behouden

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders: „Veel Groningers hebben te maken met de gevolgen van de bevingen door de gaswinning. Het raakt de mensen persoonlijk in hun ‘thuis’, de straat en het dorp waar zij wonen. Dat is ingrijpend. Met het project Het Verdwenen Groningen krijgt dit een gezicht. Dat is erg waardevol. Zo blijven de verhalen en beelden over deze plekken in Groningen voor de toekomst behouden.”

Woordvoerder Danielle Cardozo van VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken laat weten dat het ‘goed’ is dat de krant met dit initiatief de gevolgen van de aardbevingen inventariseert. „Maar ik zie niet in wat de minister hier nog meer over moet zeggen.”

Hulp van lezers voor databestand nodig

Het project Het verdwenen Groningen, dat donderdag online is gegaan, behelst een databestand van gebouwen die als gevolg van de gaswinning zijn gesloopt. Met dit project wil Dagblad van het Noorden laten zien hoe diep de aardbevingen ingrijpen in de levens van veel Groningers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.