Reacties op nieuwe aardbeving Garrelsweer: 'Ik wil hier wel een keer weg, ik ben het zat'

,,Wéér een nieuwe beving, wéér nieuwe schades, wéér al die procedures’’, verzucht PvdA-kamerlid Henk Nijboer in reactie op de beving zondagochtend met een kracht van 2,5 bij Garrelsweer. Met hem zijn er velen die aangedaan reageren op de aardbeving.

Hij laat weten mee te leven met de gedupeerden en zich in te zetten voor het versneld terugbrengen van de gaswinning. VVD-kamerlid Dilan Yesilgoz tweette zondagochtend eenzelfde soort boodschap. Ook heeft minster van Economische Zaken en Klimaat gereageerd via Twitter. Hij noemt het heftig en meldt dat het TCMG aan het einde van de dag met een update over de schadegevallen komt. Uit die update blijkt dat er 42 schademeldingen zijn binnengekomen. Klik op de link rechts voor meer hierover.

Waarnemend burgemeester van Loppersum laat weten geschrokken te zijn. Volgens hem zijn er geen slachtoffers of grote schades te melden na de beving.

Ook meldt website AardbevingNL dat er een naschok met een kracht van 0,9 is geweest bij Garrelsweer. Het KNMI heeft dat inmiddels ook bevestigd.

Nijboer: ,,Het kabinet moet niet dralen. De PvdA heeft de minister tijdens het debat vorige week opgeroepen het advies op te volgen van het Staatstoezicht op de Mijnen om nog dit jaar naar maximaal 12 miljard kuub terug te brengen. Het blijkt nu weer hoe noodzakelijk dat is.’’

Volgens Susan Top, secretaris van het Groninger Gasberaad, telt elke beving wel degelijk. ,,Niet zozeer voor het terugringen van de gaswinning, maar voor het aanpakken van de problemen in ons gebied. Deze beving veroorzaakt herhalingsschade, schade waarvan we weten dat mensen daar ziek van worden.''

De beving bij Garrelsweer onderstreept de noodzaak van een serieuze crisisaanpak, zo zegt Top. ,,Dit maakt pregnant duidelijk dat het niet meer gaat om doekjes voor het bloeden.'' Of de gaskraan nog dit jaar of later dicht gaat, is volgens Top niet zozeer aan de orde. ,,Ik vind dat een moeilijke vraag. De gaswinning is al teruggeschroefd, maar het effect op de seismiciteit is niet spectaculair te noemen.''

Ze vreest dat de discussie over de gaswinning de werkelijke problemen zal overschaduwen. ,,Iedereen kan zich rijk rekenen met een sneller dichtdraaien van de gaskraan. Maar dat lost de komende jaren niks op, dat is voor de Groningers geen oplossing. De prioriteit moet liggen bij de schadeafhandeling en de versterking van hun huizen. Hoe krijgen we zo snel mogelijk die huizen veilig? Daar moeten we op focussen. Dus laat maar zien: hoe gaan we dat doen? Het echte werk begint nu pas."

'Er is geen knop'

Kamerlid Agnes Mulder (CDA) woont in Assen, maar het bericht over de beving heeft ook haar geraakt, zegt ze. Ze heeft minister Wiebes vorige week gevraagd om via een aantal scenario's inzichtelijk te maken hoe de gaswinning versneld kan worden afgebouwd. ,,Ik verwacht dat hij daar deze maand mee komt. Ik wil echt dat het terugdraaien van de gaswinning concreet en duidelijk wordt, want ik ben er helemaal klaar mee. We moeten gaan voor de veiligheid van de Groningers.''

Alles goed en wel. Maar Be Schollema, PvdA-wethouder van de gemeente Loppersum ziet een praktisch probleem. ,,Er is geen knop waarop we kunnen drukken om de aardbevingen per direct te stoppen. En niemand durft te zeggen dat als de gaswinning teruggebracht wordt naar 12 miljard kuub, de bevingen zullen stoppen. Alle bevingen vinden in dit gebied plaats, en ik ben inwoner van dit gebied. Wij verwachten dat iemand op de knop drukt. Dat niemand weet waar die knop is, dat vinden wij het moeilijkst te verteren.''

Een blik op de social media leerde hem: de ene beving is de andere niet. 'Maar 2.5' op de Schaal van Richter; dat zou nog minder zijn dan de door minister Wiebes als 'bevinkje' bestempelde beving van 3.4 bij Westerwijtwerd vorige maand. Schollema: ,,Maar die bevingen voelen hier heel anders. Je zult maar wakker worden in Garrelsweer en je huis voelen schudden. Het is druppel na druppel na druppel en de emmer is wel vol, zo langzamerhand.''

De wethouder signaleert een parallelle wereld : ,,Aan de ene kant is er de regionale overheid die zich hard maakt voor oplossingen, aan de andere kant zijn er de bevingen, die gaan hun eigen gang.''

Inwoners zijn het zat

,,Het was een dreun. Alsof er een blok beton van een hijskraan naar beneden valt", zegt een bewoner van Garrelsweer. ,,Het blijft maar door gaan. Maar we zijn hier wel wat gewend."

,,We werden er voor de zoveelste keer wakker van. Je ligt te schudden in bed", zegt Robert Blok. Hij woont met zijn gezin in het midden van Garrelsweer, maar is het zat. ,,Ik wil hier wel een keer weg, we zijn het zat." Blok is internationaal vrachtwagenchauffeur. ,,Elke keer als ik weg ben maak ik me er zorgen over. Laatst hadden we ook al een aardbeving van boven de 3. Er komt geen einde aan."

'Je voelt je hier niet meer veilig'

,,Het was een forse dreun. Ik dacht dat er een tractor om was gevallen, maar buiten was er niks te zien", vertelt Bennie Bakker. Hij is geboren en getogen in Garrelsweer, maar is van plan om naar het westen te gaan verhuizen. ,,Schadevergoedingen en versterkingen komen steeds maar niet. Je voelt je hier niet meer veilig."

Geen extra actie

De Veiligheidsregio Groningen laat via Twitter weten dat er bij hun meldkamer geen acute meldingen zijn binnengekomen. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) laat weten dat er geen extra actie wordt ondernomen naar aanleiding van deze aardbeving. Bewoners kunnen hun schade melden bij de TCMG.

Op Twitter melden veel mensen dat ze de schok goed hebben gevoeld. RTV Noord laat weten dat via de bevingmelder 130 reacties zijn binnengekomen in het eerste uur na de beving.

Op 22 mei deed zich een relatief zware beving van 3,4 voor bij Westerwijtwerd voor. Die heeft geleid tot ruim 4400 schademeldingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen