Rechtbank Noord-Nederland zoekt ruimte buiten gerechtsgebouwen

Publieke tribune in zittingszaal 14 van de rechtbank in Groningen - foto: Rob Zijlstra / DVHN

De rechtbank Noord-Nederland wil rechtszaken gaan houden buiten de gerechtsgebouwen in Groningen, Assen en Leeuwarden. Hiermee moet het aantal rechtszaken dat kan worden behandeld binnen de beperkingen van de coronamaatregelen toenemen.

Het gaat niet om strafzaken, maar om geschillen binnen het bestuursrecht en bij handel en kanton. Door een deel van deze zaken elders te behandelen ontstaat op de drie rechtbanklocaties meer ruimte voor strafzaken waar de grootste achterstanden zijn.

Strafzaken zijn niet geschikt om buiten de gerechtsgebouwen af te handelen vanwege de beveiliging.

Later deze week duidelijkheid

Het gerechtsbestuur onderhandelt momenteel met verschillende partijen. Woordvoerder Serge Zom wil niet zeggen met wie wordt gesproken. Hij verwacht later deze week hierover meer duidelijk te kunnen geven.

Ook andere rechtbanken in Nederland zijn op zoek naar tijdelijke ruimte buiten de eigen gebouwen. Zo gaat de rechtbank Midden-Nederland zittingen houden in het provinciehuis in Lelystad.

Door de coronamaatregelen zijn niet alleen grotere zalen nodig. De maatregelen maken ook dat er maar een beperkt aantal mensen wordt toegelaten in de gebouwen zelf.

Achterstanden binnen het strafrecht het hoogst

De achterstanden binnen het strafrecht zijn groot. Voor de coronacrisis waren er ook al forse achterstanden. Landelijk wordt met het Openbaar Ministerie gekeken naar oplossingen. Strafzaken waarbij de gepleegde misdaad al langer dan twee jaar is geleden zijn geen uitzonderingen. In Noord-Nederland speelt nog eens als extra probleem mee dat er een tekort is aan strafrechters.

De afgelopen weken zijn weinig strafzaken behandeld. Deze week is er sprake van een kleine toename. Bij het familie- en jeugdzaken zijn daarentegen in de afgelopen weken achterstanden weggewerkt.


menu