De 44-jarige Jahangir A. die wordt verdacht van de moord op Els Slurink uit Groningen moet volgende week woensdag voor het eerst voor de rechtbank verschijnen. Els Slurink (33) werd in maart 1997 in haar woning aan het Van Brakelplein in Groningen om het leven gebracht.

De strafzaak wordt behandeld door de rechtbank in Zwolle. De reden daarvan is, aldus een woordvoerder van de rechtbank in Groningen, dat in het strafdossier een naam voorkomt van iemand die werkt bij de rechtbank in Groningen. Om die reden is aan Zwolle gevraagd de zaak over te nemen om de schijn van vooringenomenheid te voorkomen. Meer wil de rechtbank hier niet over kwijt.

Zaak hoort in Groningen thuis

Normaal gesproken zou de zaak dan ook in Zwolle worden behandeld. Een woordvoerder van de Overijsselse rechtbank zegt dat evenwel is besloten de zittingen in Groningen te doen. ,,Omdat het een zaak is die bij Groningen hoort.’’

Woensdag is een regiezitting, ter voorbereiding op de inhoudelijke behandeling die later dit jaar is. Op deze voorbereidende zitting zal het Openbaar Ministerie aangeven wat de stand van zaken is van het onderzoek.

Aanhouding na DNA-match

De verdachte werd in februari dit jaar aangehouden. Toen Els Slurink werd vermoord - ze is met een schaar in de hartstreek gestoken - was de verdachte 20 jaar. Hij was destijds een bekende van de politie. Toen hij werd aangehouden woonde hij in Geldrop. De aanhouding volgde niet lang nadat de politie de zaak als een ‘cold case-zaak’ opnieuw in behandeling had genomen. Hij is via een DNA-match aan de zaak gelinkt.

Naam in onderzoeksdossier

Het komt niet vaak voor dat de politie een verdachte weet aan te houden van een zo lang geleden gepleegde moord, in dit geval 24 jaar. Reinier S. die zijn partner Gonda Drent uit Hoogezand in december 1996 om het leven bracht, stond in 2008 voor de rechter. Hij kreeg (in hoger beroep) 15 jaar celstraf. Moordzaken verjaren niet.

Verdachte komt niet

Het grote verschil is dat Reinier S. destijds vanaf de eerste dag als verdachte in beeld was. De man die de dood van Els Slurink mogelijk op zijn geweten heeft was dat niet. Wel kwam zijn naam voor in het onderzoeksdossier.

De in Iran geboren Jahangir wordt bijgestaan door strafrechtadvocaat Peter Plasman. Die laat desgevraagd weten dat de verdachte woensdag niet zal verschijnen.

Dagblad van het Noorden besteedde vorig jaar met podcast In het hart geraakt uitvoerig aandacht aan deze zaak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
moord en doodslag