De 74-jarige K.R. uit Urk heeft geen schuld aan een verkeersongeluk waarbij een collega van hem zwaargewond raakte. Dat heeft de rechtbank bepaald.

De man reed in april 2018 in een zogenoemd kotterbusje vanuit Urk en was op weg naar de Eemshaven. Even voor Groningen raakte de bus in een slip, botste tegen de vangrail en sloeg over de kop. Een inzittende werd uit het voertuig geslingerd en belandde onder de bus. Daarbij raakte hij zwaargewond.

Veel te hard

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) reed hij veel te hard gezien de hevige regenval: hij had zijn snelheid moeten aanpassen. Omdat hij dat niet deed, kan het ongeluk aan hem worden toegerekend. Het is zijn schuld.

De rechtbank is het daar niet me eens. Uit verklaringen van inzittenden kan worden opgemaakt dat er sprake was van een plotselinge hevige regenval. De oorzaak van het ongeluk: aquaplaning. De bestuurder had geen tijd om zijn snelheid - hij reed 100 - aan te passen. De verdachte verklaarde dit ook.

Wel onvoorzichtig

De rechtbank vindt wel dat de bestuurder onvoorzichtig is geweest, maar veel minder dan het Openbaar Ministerie. De man kreeg vanwege het onvoorzichtige rijden een boete van 500 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van drie maanden. Het OM had om taakstraf van 80 uur gevraagd en een rijontzegging van een half jaar..Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank