Rechtbank buigt zich opnieuw over gekraakt terrein in Groningen: 'We willen niet ontruimen voor leegstand'

Ivan de Groot in het oude kantoorpand waar hij al ruim vijf jaar woont. Foto: Peter Wassing

Er is nog steeds geen overeenstemming tussen de krakers van het Raab-Karcherterrein aan de Koningsweg in Groningen en de nieuwe eigenaar van dat terrein, IVECO Cornelis Bedrijfsauto’s. Ze staan woensdag opnieuw tegenover elkaar in de rechtbank.

Het uitgestrekte Koningswegterrein heeft een gedeelte waar een groep van ongeveer vijftien krakers woont, en een deel waar kunstenaars werken en bands optreden. Het conflict gaat over dat laatste gedeelte, dat Bambara wordt genoemd.

,,Daar willen ze niet vertrekken’’, zegt Bennie Haijkens, de directeur van Cornelis Bedrijfsauto’s. Hij kocht het terrein dit najaar van bouwbedrijf Raab Karcher. Haijkens wil daar zijn eigen bedrijf vestigen en voor het Bambara-gedeelte heeft hij geïnteresseerde huurders, zegt hij.

‘Krakers belemmeren plannen’

Begin november kwamen Haijkens en de krakers overeen dat het woongedeelte uiterlijk op 1 januari 2020 leeg zou zijn. „Dat deel zijn ze ook al druk aan het leegruimen”, zegt hij. Maar over Bambara werden ze het niet eens.

„Ik kan er nog best begrip voor opbrengen als er mensen op straat zouden komen te staan, maar ik hoor dat daar vooral een kroeg is met feesten”, zegt Haijkens. De situatie frustreert hem. „Ik heb een duur terrein gekocht, de krakers weten al sinds half september dat ze weg moeten en ik kan er nog steeds niet terecht. Er zijn bedrijven die zich daar graag willen vestigen en dat wordt belemmerd.”

‘Geen ontruiming voor leegstand’

De krakers zijn ‘niet onredelijk’, volgens hun advocaat Marcel Schuckink Kool. ,,Maar ze willen niet weggaan zonder dat er een goed, geloofwaardig plan ligt voor het terrein.’’ Ze betwijfelen of dat voor Bambara echt het geval is. ,,En ze willen geen ontruiming voor leegstand’’, zegt Schuckink Kool.

Wanneer de rechtbank uitspraak doet, is nog niet bekend.

menu