Stadskanaal heeft de schijn gewekt goed onderzoek te doen naar de uurtarieven voor huishoudelijke hulp in 2021. De gemeente bood een vergoeding die niet reëel was.

Dat heeft de voorzieningenrechter in Groningen vrijdag gevonnist. Buurtdiensten was naar de rechtbank gestapt. De gemeente zocht met een zogenaamde aanbestedingsprocedure naar bedrijven die het werk in 2021 voor maximaal 28,80 euro per uur wilden doen.

Buurtdiensten, die sinds 2017 het werk doet, vond dat te goedkoop. Met zo’n 1100 cliënten, samen goed voor 145.000 uur hulp in huis, is Buurtdiensten veruit de grootste speler in Stadskanaal. Als Buurtdiensten de opdracht voor het voorgestelde loon zou uitvoeren, draait de organisatie daar zo’n 320.000 euro verlies op in 2021, berekende die.

Er zou tenminste 30,45 euro per uur geboden moeten worden, vond de zorgorganisatie. Bovendien was een maximumtarief bieden verboden, stelde Buurtdiensten.

Kwaliteitsgarantie hulp?

De gemeente mag wel degelijk een maximumtarief vragen, oordeelde de rechtbank. Die moet dan wel gebaseerd zijn op een transparant onderzoek waarom dat tarief het maximum is. Zo’n onderzoek had Stadskanaal onvoldoende uitgevoerd, vond de rechter. Stadskanaal heeft volgens de voorzieningenrechter: ,,de schijn gewekt dat zij zelf op grond van zorgvuldig onderzoek een reële prijs heeft vastgesteld.’’

De argumentatie die de gemeente opvoerde dat er meerdere aanbieders waren die het wel voor een lager bedrag konden uitvoeren, veegde de rechter van tafel. Er was onvoldoende gekeken naar hoe zij de kwaliteit voor dat bedrag zouden garanderen.

Los daarvan vond de rechter dat de eisen voor de inschrijving en de beoordeling daarvan niet per se duidelijk waren.

Wethouder Marc Verschuren heeft de aanbesteding stopgezet, heeft hij de gemeenteraad laten weten. ,,We moeten de inhoudelijke argumenten van het vonnis bestuderen om een standpunt te bepalen’’, schreef hij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen