Rechtbank: geen verdere straf voor 'kruisgrijper'

De 46-jarige man uit Winsum die journaliste Rosa Timmer in een uitgaansgelegenheid in Groningen in haar kruis greep, is volgens de rechtbank voldoende bestraft.

De man heeft zich schuldig gemaakt aan ontucht, maar krijgt daar verder geen straf voor opgelegd. Tegen de man werd twee weken geleden een werkstraf van honderd uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand geëist.

Veel aandacht

Timmer ging na het incident publiekelijke het debat aan over de aanranding van vrouwen in openbare gelegenheden. Hierdoor kreeg het voorval veel aandacht. De journaliste was naar de politie gestapt om aangifte te doen, waar ze twee weken bedenktijd voor moest nemen. Daarnaast deed ze haar beklag in haar column in het Dagblad van het Noorden.

Kamervragen

Ook zette ze een foto die ze van haar belager had gemaakt op Twitter, waar de media vervolgens massaal op doken. De foto werd in eerste instantie snel van internet gehaald, maar werd door de politie later weer via internet verspreid.

De wijze waarop de politie met de aangifte van Timmer om is gegaan, werd door de politiek opgepakt. Zo stelde de VVD en PvdA kamervragen over de gestelde bedenktijd.

Bewijs

Toen de man zichzelf tegenkwam op internet, meldde hij zich bij de politie. Van het voorval kon hij zich niets herinneren; hij had die avond te veel gedronken.

De rechtbank vindt dat er voldoende bewijs is dat de man uit Winsum diegene is die Timmer 'vol in haar kruis greep'. Niet alleen haar vriend zag dat zij haar belager een tik uitdeelde. Ook de inmiddels ex-vriendin van de Winsumer zei later tegen de politie dat haar vriend het pand uit was gezet, omdat hij iemand had aangerand.

Voldoende afstraffing

De rechters hielden er nadrukkelijk rekening mee dat de media-aandacht grote gevolgen heeft gehad voor de Winsumer. Hij is zijn baan, relatie en woning kwijtgeraakt, hij ziet zijn kinderen niet meer en zijn ouders hebben met hem gebroken. 'Verdere afstraffing heeft geen toegevoegde waarde', zei de rechter.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.