De uitspraak van de rechtbank kwam niet al een verrassing. De wanen die Ergün S. (34) had als gevolg van een ziekelijke stoornis waren sterker dan zijn wil. Het vermoorden van Marinus en Gina Visser uit Slochteren kan daarom niet aan hem worden toegerekend. Schuldig, maar geen straf. Dan rest: tbs met dwangverpleging.

Dat is de uitkomst van de strafzaak rond de bioscoopmoorden. Op 26 oktober vorig jaar bracht Ergün S. de vaste schoonmakers van bioscoop Pathé aan het Zuiderdiep in Groningen met messteken om het leven. Marinus en Gina waren willekeurige slachtoffers. S. had zich verschanst in de bioscoop, juist op het moment Marinus en Gina daar aan hun werk wilden beginnen.

De rechtbank richtte na de uitspraak het woord tot de nabestaanden die net als Ergün S. in de rechtszaal aanwezig waren. Dat is niet heel gebruikelijk. Rechtbankvoorzitter Jeroen van Bruggen zei het begrijpelijk te vinden dat de nabestaanden naast hun verdriet ook woede en boosheid koesteren jegens de verdachte. Van Bruggen zei dat de rechters zich goed realiseren dat de nabestaanden de uitspraak als onrechtvaardig ervaren omdat er geen sprake is van vergelding (straf).

Rechtvaardig gevoelde uitkomst is onmogelijk

De voorzitter: ,,Maar in een zaak als deze waar het intense leed van nabestaanden botst met de ontoerekeningsvatbaarheid van een ernstig zieke psychiatrische patiënt is een rechtvaardig gevoelde uitkomst onmogelijk. De rechtbank is echter van oordeel dat een juiste toepassing van de wet niet tot een andere uitkomst kan leiden dan deze: geen straf, wel tbs.’’

Net als het Openbaar Ministerie hebben de rechters geen enkele twijfel over de noodzaak van een tbs-behandeling. De risico’s dat Ergün S. opnieuw in een psychose belandt, mede als gevolg van drugsgebruik, zijn groot. Daarmee vormt hij een groot gevaar voor de samenleving.

Ergün S. valt wel iets te verwijten

Nabestaanden vinden dat Ergün S. wel iets te verwijten valt: zijn drugsgebruik in combinatie met het niet innemen van voorgeschreven (antipsychotische) medicatie. Wie onder invloed van drank een misdrijf begaat, gaat immers ook niet vrijuit omdat alcohol het gedrag beïnvloedde.

Toch gaat deze redenering voor S. niet op, stelt de rechtbank in navolging van een geraadpleegde psychiater. Drugsgebruik en het niet innemen van medicijnen past bij de stoornis. Het is geen weloverwogen keuze.

Overheid schiet schadevergoeding voor

Aan de nabestaanden en aan twee collega’s van Marinus en Gina Visser zijn schadevergoedingen toegewezen van in totaal bijna 170.000 euro. S. moet dat betalen. Als hij dat geld niet heeft (niet) dan schiet de overheid het geld voor.

Ergün S. kan tegen de uitspraak in hoger beroep gaan. Of hij dat gaat doen hangt ook af van zijn raadsman die niet bij de uitspraak aanwezig was, maar is geveld door corona. Hoger beroep ligt overigens niet voor de hand.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank