Rechtbank: pikante zedenzaak niet achter gesloten deuren

De rechtbank heeft een verzoek van de Groningse advocaat Niek Heidanus om een pikante strafzaak achter gesloten deuren te behandelen afgewezen.

Heidanus staat drie mannen (22, 24, 26) uit Groningen bij die worden verdacht seks te hebben gehad met een dronken vrouw. De vrouw zou zo dronken zijn geweest - in staat van verminderde bewustzijn - dat ze geen ‘nee’ kon zeggen. Ze heeft aangifte gedaan van verkrachting. Een en ander zou zich in augustus 2016 hebben afgespeeld in een café in Groningen.

Uitdagend

De verdachten ontkennen dat de seks tegen de wil van de vrouw is geweest. Volgens Heidanus zou de vrouw zich ,,zeer, zeer” uitdagend hebben gedragen. Daar zijn ook camerabeelden van. Uit de beelden zou ook blijken dat de vrouw niet dronken was. Hij wil dat de beelden in de rechtszaal worden getoond.

Heidanus is bang dat de namen van de verdachten publiek worden. ,,Mijn clienten zijn jonge mannen, twee van hen zijn studenten, die aan begin staan van hun maatschappelijke carrière. Als hun namen bijvoorbeeld via social media bekend worden, ondervinden ze daar grote schade van.’’

Publiciteit

Ook is Heidanus bang dat de naam van het café bij een openbare behandeling in de publiciteit komt. ,,De eigenaar heeft financieel gezien veel te verliezen.’’ Zeker een van de verdachten werkte in het café.

De rechtbank ziet geen aanleiding om af te wijken van wat gebruikelijk is: strafzaken worden in het openbaar behandeld. De rechtbank kan als daar zwaarwegende redenen voor zijn, besluiten de deuren te sluiten voor pers en publiek. In de praktijk komt dat zelden voor.

Vrijspraak

Het Openbaar Ministerie had zich tegen een behandeling achter gesloten deuren verzet. De officier van justitie: ,,De heren moeten zich in het openbaar verantwoorden.’’ De stelling van de advocaat dat de verdachten zeer waarschijnlijk worden vrijgesproken, deelt de officier van justitie niet: ,,Integendeel zou ik zeggen.’’

De strafzaak wordt later - volgend jaar - inhoudelijk behandeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.