Rechtbank: schietpartij ’t Zandt was noodweer

De rechtbank heeft een 54-jarige inwoner van ‘t Zandt ontslagen van alle rechtsvervolging vanwege noodweer (zelfverdediging). Hij krijgt geen straf voor het neerschieten van zijn buurman.

Op 1 januari dit jaar schoot de verdachte met een vuurwapen op zijn buurman. De man werd geraakt in de buik en arm. Kort daarvoor had het slachtoffer tweemaal op de verdachte geschoten. De buren leven al langere tijd in onmin met elkaar.

Tijdens oudejaarsnacht leek er een verzoening te komen, maar in plaats van het jaar samen met goede voornemen in te gaan, escaleerde het gesprek. Het slachtoffer was daarbij de agressor. Dit laatste concludeerde niet alleen de advocaat van de verdachte en het Openbaar Ministerie (OM), maar ook de rechters.

Celstraf

Het OM eiste wel een half jaar celstraf wegens wapenbezit. De verdachte had de rechtbank verzocht dat anders op te lossen. Zou hij moeten zitten dan zou hij zijn baan kwijtraken. De rechters legden uiteindelijk een celstraf op van 120 dagen waarvan 76 voorwaardelijk. De tijd die overblijft is gelijk aan de periode die hij al had gezeten.

De buurman zal zich later moeten verantwoorden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.