Rechtbank: tbs met voorwaarden is het beste voor Liesje

De rechtbank in Groningen. Foto: Rob Zijlstra

De rechtbank in Groningen heeft de 26-jarige Liesje (niet haar echte naam) veroordeeld tot 38 dagen celstraf en tbs met voorwaarden wegens brandstichting in het politiebureau van Stadskanaal.

De rechtbank oordeelt dat de vrouw met opzet brand heeft gesticht. Daarbij is anders dan het Openbaar Ministerie aanvoerde, geen sprake geweest van levensgevaar voor agenten die in het bureau aanwezig waren. Van dit feit werd de vrouw vrijgesproken. Wel was er ‘gemeen gevaar voor goederen’.

Dwanggedachten

De verdachte heeft dwanggedachten en verblijft om die reden in een kliniek. In het politiebureau stak ze dorre blaadjes van een plant in brand. Een agent doofde het vuur. Eerder had de vrouw een ruit van het politiebureau vernield.

De advocaat vindt dat een straf niet op z’n plaats is, ook al omdat het dankzij de behandeling redelijk goed met haar gaat. De vrouw verklaarde dat tijdens de rechtszaak zelf ook.

Anders

De rechters zien het anders. Juist omdat ze in een kliniek verblijft gaat het redelijk goed, maar een garantie dat ze geen nieuwe strafbare feiten pleegt is het niet. De rechtbank stelt dat gezien de psychische gesteldheid van de vrouw het gevaar blijft. Een tbs met voorwaarden is dan het beste kader om de risico’s in te perken, aldus de rechtbank. Of ze in de kliniek kan blijven waar ze nu wordt behandeld, is niet bekend.

De 38 dagen celstraf is de tijd die ze in voorarrest heeft gezeten. Naast de maatregel moet ze ook schadevergoeding aan de politie betalen, omdat niet alleen de plant, maar ook het tapijt beschadigd raakte: 1245,36 euro.

menu