De rechtbank heeft de tbs-maatregel van een 25-jarige man uit Hoogezand met twee jaar verlengd. De maatregel werd in 2015 opgelegd.

De man maakte zich op 17-jarige leeftijd schuldig aan een verkrachting in Hoogezand. Toen hij werd aangehouden had hij net twee jaar in jeugddetentie doorgebracht.

Een behandeling is nog niet van de grond gekomen. In de eerste tbs-kliniek waar hij belandde kreeg hij een relatie met een therapeute. In de drie klinieken die daarna volgden ging het eveneens mis, mede als gevolg van geweldsincidenten.

Behandeling komt niet op gang

Tijdens de zitting van twee weken geleden werd bekend dat hij rond deze tijd wordt overgeplaatst naar de vijfde kliniek. Komt ook daar de behandeling niet op gang, dan is de kans groot dat de man wordt overgebracht naar de afdeling ‘langdurige zorg’, voorheen de longstay . Dat is voor veel tbs’ers een eindstation.

Niet met twee, maar een jaar

De advocaat van de man had de rechtbank gevraagd de maatregel niet met de gebruikelijke twee, maar met een jaar te verlengen. De advocaat hoopte dat op die manier de behandeling sneller van de grond zou komen. De rechtbank ziet daar geen heil in.

TBS’ers moeten om de twee jaar naar de rechtbank waar op grond van adviezen van deskundigen wordt bepaald of de tbs moet voortduren of kan worden beëindigd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
zeden