Rechtbanken: minder zware, meer lichte strafzaken

De drie rechtbanken in Noord-Nederland krijgen minder zware strafzaken voorgelegd dan voorheen. Het aantal lichtere zaken neemt daarentegen toe.

Dit kan worden opgemaakt uit een overeenkomst die is gesloten tussen de rechtbank Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie (OM) als hofleverancier van strafzaken.

Vorig jaar behandelden de meervoudige strafkamers (drie rechters) van de rechtbanken in Groningen, Assen en Leeuwarden 955 strafzaken. Dit jaar zullen dat er niet meer worden dan 800, zo is tussen beide organisaties afgesproken.

Minder ernstige zaken

De daling wordt door het OM toegeschreven aan de politie: die levert minder ernstige zaken aan. Of dit een gevolg is van de algehele trend dat de omvang van de misdaad afneemt, is volgens woordvoerster Manon Hoiting van het OM niet te zeggen. ,,Wij hebben niet het zicht op het grote geheel.’’

Noord-Nederland loopt met de afname niet uit de pas met ontwikkelingen in de rest van het land.

Het OM wijst er wel op dat de strafzaken die worden afgehandeld door de meervoudige strafkamers complexer worden en daarmee ook arbeidsintensiever. Vaker dan voorheen worden voor grotere strafzaken meerdere zittingsdagen uitgetrokken.

Onvoldoende capaciteit

Opmerkelijk is dat het OM twee jaar geleden nog extra strafzaken wilde aanbrengen. In totaal ging het toen om bijna 1200 zwaardere zaken. De rechtbank hield dat tegen omdat er onvoldoende capaciteit was. Op dit moment kampt de rechtbankorganisatie nog steeds met een tekort aan strafrechters. Dit tekort zou geen invloed hebben gehad op de afspraken die nu zijn gemaakt.

Er is wel en stijging van het aantal lichtere strafzaken dat wordt afgehandeld door de ‘enkelvoudige kamer’ (één rechter). Het gaat om zaken die worden behandeld door de politierechter en de kantonrechter. In 2018 werden 6.568 van dit soort zaken afgehandeld. Voor dit jaar zijn duizend zaken meer aangekondigd: 7.555.

De Rechtbank Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie maken ieder jaar afspraken over de zogenoemde ‘instroom’ van zaken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.