Rechter: Pannenkoek zeggen is beledigend

Een 37-jarige man uit Delfzijl is veroordeeld tot een werkstraf van 20 uur omdat hij agenten beledigde. Hij noemde hen pannenkoek.

Had het aan het Openbaar Ministerie gelegen dan was de Delfzijlster zelfs zes weken de gevangenis in gegaan. De man liep in een proeftijd van een eerdere veroordeling en had die zes weken nog op de lat staan. De officier van justitie eiste dat hij die straf zou uitzitten, naast een werkstraf van 40 uur.

De politierechter vond dat te veel van het goede. De belediging achtte zij wel bewezen. Pannenkoek kan ook sukkel betekenen, aldus de rechter en dat is beledigend. Ook al, aldus de rechter, omdat het op luidde toon werd gezegd. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde recent in een vergelijkbare zaak dat het woord pannenkoek niet opgevat kan worden als een belediging.

De Delfzijlster noemde de veroordeling ,,bizar’’ en kondigde aan in hoger beroep te gaan. Advocaat Fred Kappelhof pleitte voor vrijspraak omdat er volgens hem geen strafbaar feit is gepleegd. ,,En dan kun je ook niet iemand veroordelen.’’

De man erkende dat wat hij zei tegen de agenten niet de schoonheidsprijs verdient. ,,Ik was wat pissig, dat geef ik toe. Maar panenkoek is niet schokkend of zo.’’

Op 3 juli dit jaar was een jongere broer van de verdachte betrokken bij een politieactie. Achteraf bleek er weinig aan de hand. De man was er naar toe gegaan om zijn jongere broer op te halen. Er ontstond ter plaats een woordenwisseling met agenten. ,,Ze zeiden, als je nog een keer pannenkoek zegt, arresteren we je. Ik ben toen weggegaan. Later werd ik aangehouden omdat ik nog celstraf had uitstaan. Dat bleek niet te kloppen. Op het politiebureau heb ik toen nog een keer pannenkoek gezegd. Ja, want ik was chagrijnig door al dat gedoe om niks.’’

Advocaat Kappelhof doet nog het voorstel om de agenten als getuigen op te roepen. De politierechter vond dat niet nodig.

De zes weken voorwaardelijke celstraf die de man nog op lat heeft staan, blijven daar ook staan. Als extra waarschuwing werd de proeftijd wel met een jaar verlengd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.