Rechter: amputatie voetballer domme pech

Een potje voetbal kostte Trienko Smit uit Hoogezand een onderbeen. 'All in the game', zegt de rechter na jaren procederen.

Bij een voetbalwedstrijd in 2005 liep de derdeklasser -toen 32 jaar- van amateurclub FVV (Foxhol) in een wedstrijd tegen Muntendam een been/enkelbreuk op. Het letsel was zo gecompliceerd dat het onderbeen uiteindelijk moest worden geamputeerd. De schuld van een tegenspeler, vindt de Hoogezandster. Hij stelde hem aansprakelijk voor materiële en immateriële schade.

Contactsport

De rechtbank in Groningen acht bewezen dat de beenbreuk is veroorzaakt door een verdedigende sliding van één tegenspeler, net voordat Smit een doelpunt maakte. Een tweede aanvaller treft geen blaam.

Toch is van een onrechtmatige daad volgens de rechter geen sprake. Voetbal is een contactsport en in de passie van het spel heeft de verdediging geprobeerd Smit te beletten te scoren, zegt de rechter op basis van filmbeelden gemaakt door een toeschouwer. Een voetballer in een kansrijke positie moet daar volgens hem rekening mee houden. Dat de actie vergaande consequenties heeft gehad, valt te betreuren, maar er is geen sprake van een strafbaar feit, meent de rechter.

Duel om de bal

Het slachtoffer denkt daar anders over: hij is zwaar gehandicapt geraakt door toedoen van een onbesuisde actie van zeker één, maar mogelijk twee tegenspelers. Zij speelden volgens hem niet op de bal maar op de persoon.

Op basis van röntgenfoto’s van de gecompliceerde beenbreuk en de filmbeelden komen meerdere artsen tot de conclusie dat er inderdaad sprake is van een trauma van buitenaf/oftewel uitwendig geweld. Volgens de verdediging ging het echter niet om een abnormale of gevaarlijke actie maar om een duel om de bal. De rechter gaat daarin mee.

Advocaat Arvin Kolder die het gehandicapte slachtoffer bijstaat, overweegt hoger beroep.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.