Rechter buigt zich over conflict rond Willem Endstra-schip dat illegaal in Slochterhaven ligt

De brandweer doet onderzoek op het oude jacht van Willem Endstra naar een eventueel olielek. Ernaast lag een bootje, dat vrijdagmiddag gezonken is. Foto: Venema Media

De Groninger rechtbank buigt zich maandag 27 juli over het conflict rond de boot die illegaal in de Slochterhaven ligt.

Het verwaarloosde schip - ooit in eigendom van crimineel vastgoedmakelaar Willem Endstra - is half gezonken en lekt olie. Om verspreiding te voorkomen heeft de brandweer een drijver rondom de boot in het water gelegd.

Huidig eigenaar Harko Kempinga is tegen de handhavingsprocedure van de gemeente Midden-Groningen in verweer gekomen. De gemeente sommeerde hem eerder onder dreiging van een last onder dwangsom de boot te verwijderen. Zo niet, dan zou de boot op kosten van de eigenaar worden weggehaald. Het ultimatum verliep afgelopen week, maar de boot ligt er nog steeds.

Eigenaar in verweer tegen dwangsom

,,De eigenaar heeft de zaak voorgelegd aan de rechter. Zolang de rechter niet naar de zaak heeft gekeken, doen we niets’’, verklaart een woordvoerder van de gemeente.

De boot ligt al sinds het voorjaar in de kleine haven in Slochteren. Buiten het vaarseizoen mag een vaartuig daar maximaal een week liggen. Het hier en daar groen uitgeslagen schip ligt er echter al een jaar. Zeer tegen de zin van de exploitant van de haven, De Woudbloem Marine Service, de gemeente en waterschap Hunze en Aa’s.

loading

Boot was ooit van Willem Endstra, bankier van de onderwereld

Kempinga mocht vanwege motorpech enkele weken langer blijven dan gebruikelijk. Hij is ziek en verbleef langere tijd op de boot. Hij ziet geen mogelijkheid de boot weg te halen. Op last van de gemeente is uiteindelijk de stroom afgesloten. Omdat de aggregaat van de boot stuk is, vertrok Kempinga naar huis. De boot liet hij liggen.

Het jacht was naar verluidt dertig jaar geleden Willem Endstra. Deze bankier van de onderwereld en kennis van topcrimineel Willem Holleeder werd verdacht van witwaspraktijken en is vermoord in 2004.

menu