Rechter: stop bouw appartementen binnenterein Groningen

Het Pythagorascomplex dankt zijn naam aan de driehoeksvorm. Foto: Jan Willem van Vliet

De rechter heeft de bouw op het binnenterrein van het Pythagorascomplex in de Groningse Plantsoenbuurt stilgelegd. De gemeente had nooit een vergunning voor de bouw van 14 appartementen mogen afgeven.

Vrijdag deed de rechtbank uitspraak. De vergunning die vorig jaar is afgegeven, wordt vernietigd.

Overwinning voor buurt

Dat is een overwinning voor negen bewoners die samen naar de rechter stapten. Zij kijken uit op het complex en hebben grote bezwaren tegen de bouw.

Het complex komt op enkele meters afstand van hun huizen. Ze vrezen overlast, minder zon en aantasting van het karakter van hun gebouw: een rijksmonument.

loading

Bouwplan wijkt af

De gemeente had de vergunning volgens de rechter niet mogen afgeven.

Zo is er deels gebouwd op een gebied dat niet als bouwvlak is bestemd. Ook zou het huidige bouwplan op belangrijke punten afwijken van het oorspronkelijke plan.

Opschudding

Het project op het binnenterrein van het Pythagorascomplex zorgde al voor veel opschudding. Het leidde zelfs tot een debat in het stadhuis. Veel raadsfracties vonden dat het stadsbestuur de bouw had moeten verbieden. Zeker omdat het sinds enige tijd beleid is om bouw op binnenterreinen niet meer toe te staan.

Wethouder Roeland van der Schaaf zei weinig te kunnen doen, omdat de vergunning al voor die tijd was verleend.

Hoger beroep

Tegen de uitspraak is nog beroep mogelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen