Rechter wil staat horen over zaak boer Nijhoff

De rechtbank wil weten of de staat onrechtmatig heeft gehandeld in de zaak van boer Nijhoff. Die eist 960.000 euro schadevergoeding.

Nijhoff, die in een beschadigde boerderij in Zijldijk woont, stapte naar de rechter om een schadevergoeding van de NAM en staatsdeelneming EBN te eisen. Hij wil onder meer 225.000 euro voor het verlies van woongenot in zijn zwaar beschadigde hoeve. De NAM keerde eerder 62.000 euro aan de boer uit voor geleden schade.

Op last van de rechter wordt er een zogenaamde comparitiebijeenkomst gehouden. Daarop wil de rechtbank opheldering vragen over eventueel onrechtmatig handelen van de staat. Ook wil de rechtbank meer weten over de omvang en oorzaak van de schade.

De rechter zegt op basis van de huidige schaderapporten niet te kunnen vaststellen of er een verband is tussen de schade aan de boerderij van Nijhoff en de aardbevingen. Hij wil dat een deskundige daar naar kijkt.

De NAM zegt die ontwikkeling toe te juichen. ,,De zaak sleept al lang genoeg. We denken dat het goed is wanneer er duidelijkheid komt’’, zegt een woordvoerder.

Nijhoff, die onlangs sprak voor een Kamercommissie, zei in november voor de rechter dat de Nederlandse staat door de gaswinning te tolereren de burgers doelbewust in gevaar te brengt. Daarin ging de rechtbank niet mee. Nu wordt staatsdeelneming EBN mogelijk dus wel aansprakelijk gesteld voor bevingsschade.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.