De gemeenteraad van Oldambt heeft terecht geen vergunning afgegeven aan het Limburgse bedrijf NaGa Solar dat bij Finsterwolde een zonnepark wil aanleggen. Dat heeft de rechtbank in Groningen besloten.

De komst van de zonnepanelen op een gebied van vijftien hectare aan de noordzijde van het dorp is daarmee van de baan.

NaGa Solar was in maart naar de rechter gestapt. Het bedrijf vindt dat het recht heeft op een vergunning omdat aan alle voorwaarden is voldaan. De weigering door de gemeenteraad is oneigenlijk, aldus het bedrijf. Zo voerde de raad aan dat er onder de inwoners van Finsterwolde onvoldoende draagvlak is voor een zonnepark dat direct tegen het dorp aan zou komen te liggen.

De rechters zijn het niet eens met het bedrijf. Wel of geen draagvlak mag wel degelijk een rol spelen.

Naga Solar voerde ook als argument aan dat de gemeenteraad zich bij het besluit heeft laten adviseren door een externe deskundige. Ook dat zou niet mogen. Rechters: dat mag wel.

Tijdens de zitting lieten tegenstanders weten niet per definitie tegen zonneparken te zijn, maar wel tegen de realisatie op de boogde plek. De zonnepanelen zouden op een weiland komen dat eigendom is voormalig PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens.

Dorpsbelangen-voorzitter Arie van Drongelen zei tijdens de zitting dat het Limburgse bedrijf het dorp ,,op een schandalige wijze’’ heeft overvallen met haar plannen. ,,Er worden maar twee mensen beter van zo’n zonnepark, dat is de boer en dat is die man uit Limburg’’, aldus Van Drongelen.

De mogelijke komst van het zonnepark hield de gemoederen in Finsterwolde al sinds 2017 bezig. Naga Solar kan nog in hoger beroep.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank