Rechters: celstraffen voor laffe overval pizzeria Marum

De rechtbank in Groningen heeft drie jongemannen van 18, 19 en 20 jaar veroordeeld tot celstraffen wegens wat de rechters noemen een laffe overval op een pizzeria in Marum.

De verdachten komen uit Drachten, Roden en Nuis. De man uit Roden (19) bekende zijn betrokkenheid, de andere twee ontkennen. De straffen die zijn opgelegd variëren van zeven tot achttien maanden. Daarnaast zijn voorwaardelijke straffen opgelegd tot twaalf maanden.

De overval werd op de avond van 30 oktober vorig jaar gepleegd. De man uit Roden werd in december opgepakt nadat Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak had besteed. De uitzending leverde bijna tweehonderd tips op. Kort na zijn aanhoudingen werden de Groninger en de Fries gearresteerd.

Een laffe misdaad

De rechtbank spreekt niet alleen van een ernstige, maar ook van een laffe misdaad. Het drietal ging wel vaker samen op pad om ‘geld te maken’. Op 30 oktober vorig jaar reden ze gezamenlijk naar de pizzeria in Marum. Twee mannen gingen met maskers op naar binnen, een derde bleef buiten op wacht staan. De 48-jarige eigenaar werd in totaal 26 keer geslagen en geschopt. Ze gingen er met de kassa vandoor en lieten de eigenaar bewusteloos achter. De kassa werd later in Zevenhuizen teruggevonden.

Nog steeds bang

Tijdens de rechtszaak las het slachtoffer een verklaring voor. Hij liet weten nog steeds bang te zijn. Alleen het dorp ingaan durft hij niet meer. Ook kampt de man met slapeloze nachten.

De rechters stellen dat de drie verdachten alleen aan hun eigen financieel gewin hebben gedacht en geen rekening hebben gehouden met de gevolgen voor het slachtoffer. De rechters wezen een schadevergoeding toe van in ruim 18.000 euro. Het drietal moet dit samen betalen. Het slachtoffer had ruim 40.000 euro geclaimd.
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.