Rechters gezocht: meer strafzaken bij rechtbank

Het Openbaar Ministerie gaat volgend jaar honderd extra strafzaken aanbrengen bij het rechtbank Noord-Nederland. Die is nu op zoek naar strafrechters. Er zijn zeven fte’s te vergeven.

Het aantal strafzaken dat dient bij de meervoudige strafkamer (drie rechters, zwaardere zaken) daalde de afgelopen jaren flink. Dat was een landelijke trend, maar in het Noorden was de daling sterker dan elders. Ingrijpende reorganisaties bij zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de politie speelden een belangrijke rol. Het OM en het rechtbankbestuur sluiten jaarlijks een convenant over het aantal strafzaken dat wordt aangebracht. De bedrijfsvoering wordt hierop afgestemd. De afgelopen twee jaar kon het OM als hofleverancier van strafzaken niet voldoen aan de gemaakte afspraken.

Vanuit het OM is steeds gezegd dat de daling dit jaar tot stilstand zou komen en dat er in 2017 weer sprake zal zijn van een stijging. Beide voorspellingen lijken nu uit te komen.

De daling had gevolgen voor het aantal rechters dat werkte in de strafsector. Twee jaar geleden werden vijf strafrechters overgeplaatst naar andere rechtsgebieden wegens ‘gebrek aan werk’. De situatie van nu is een tegenovergestelde: de rechtbank Noord-Nederland is naarstig op zoek naar nieuwe strafrechters voor de rechtbanken in Groningen, Assen en Leeuwarden. Het gaat om zeven volledige banen, zo laat een woordvoerster van de rechtbank Noord-Nederland weten.

Het vinden van nieuwe strafrechters is geen eenvoudige klus, zo valt te beluisteren. De huidige ontwikkelingen doen zich overal voor. Meer rechtbanken in het land zijn op zoek. ,,En Noord-Nederland is niet voor iedereen een logische plek om te solliciteren,’’ zegt een rechter. Er worden op dit moment wel met een aantal mensen oriënterende gesprekken gevoerd.

In 2014 daalde het aantal strafzaken bij de meervoudige kamer in Groningen voor het eerst tot onder de 300. In de periode daarvoor werden jaarlijks zo’n 400 zaken afgehandeld. Vorig jaar bleef de teller op 290 afgehandelde strafzaken steken. Dit jaar komt het aantal naar verwachting ruim uit boven de 300.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.