Rechtse burgerwacht Soldiers of Odin claimt aanhouding

Waarschuwingsschot bij aanhouding jongens ANP

Burgerwacht Soldiers of Odin (SOO) is ook in Groningen actief. In Winschoten claimen ze een man te hebben gepakt die vrouwen lastigviel.

De van oorsprong Finse, extreem-rechtse burgerwacht met vertakkingen in verschillende landen schrijft op Facebook de man na een klopjacht van een uur te hebben aangehouden en overgedragen aan de politie.

Politiewoordvoerster Ramona Venema: ,,In de binnenstad spraken we de man na een tip aan. Hij was mishandeld en had klappen gehad. Van wie is onduidelijk. De man deed geen aangifte.’’ Venema ontkent dat de man door de SOO aan de politie is overgedragen.

Asielzoeker

De man, een inwoner van het asielzoekerscentrum in Oude Pekela, viel zondagmiddag in de binnenstad van Winschoten verschillende vrouwen lastig. Volgens de politie gedroeg hij zich intimiderend en drong hij zich op.

Op het politiebureau vertelde hij dat hij een praatje met de vrouwen wilde maken. Venema: ,,We hebben hem aangesproken op zijn gedrag.’’ Geen van de vrouwen deed aangifte. De man is heengezonden. De politie zoekt getuigen van het voorval en roept vrouwen die lastig zijn gevallen op om juist wel aangifte te doen.

Ophef

Op social media zorgde het gedrag van de man voor ophef. Venema: ,,Op Facebook zijn meerdere meldingen van vrouwen te lezen. We willen graag meer informatie en hopen dat mensen zich bij ons melden. Zolang er geen aangifte wordt gedaan, kunnen we niet optreden.’’

Wat de Soldiers of Odin betreft: ,,We kennen de groepering. We zijn blij met extra ogen en oren. Maar het mag niet zo zijn dat mensen het recht in eigen hand nemen.’’

Kamervragen

PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken stellen Kamervragen over de burgerwacht, meldt RTV Noord. Marcouch stelt op Twitter: 'Dit kan en mag niet worden gebagatelliseerd'.

menu