Rechtszaak over bomen A-kerkhof Groningen, als er maandag geld voor is

Stichting Bomenridders probeert razendsnel geld in te zamelen in een laatste poging vijf monumentale bomen bij de A-toren in de Groninger binnenstad te redden. Daar is een -dure- rechtszaak voor nodig.

De stichting heeft een snelle crowd funding campagne opgezet om de kosten te dragen. ,,We hopen voor dinsdag (12 februari) 2000 euro op te halen voor registratiekosten en juridische bijstand’’, zegt voorzitter Kristin McGee van Bomenridders Groningen. ,,We hopen dat veel Stadjers ons steunen.’’

Kap is eind deze maand gepland

Ze wil niet langer wachten met een beroep op de voorzieningenrechter omdat de gemeente de bomen binnen een paar weken (’eind februari of begin maart’) wil kappen. Er komen zes jonge bomen in de Brugstraat en het A-kerkhof voor terug.

De stichting protesteert al ruim een jaar tegen het plan om vijf van de elf bomen bij de toren weg te halen. Dat geeft meer daglicht op zitjes aan de voet van de toren. Die komen daar als onderdeel van de nieuwe inrichting van de binnenstad. Het pleintje moet voldoen aan de vraag naar meer openbare verblijfsruimte.

Diverse reddingspogingen gestrand

Bomenridders hield in maart vorig jaar een oploop waar verrassend veel mensen op afkwamen en kreeg steun van veel scholieren, bewoners en binnenstadbezoekers. Dat leidde in de gemeenteraad echter niet tot andere inzichten.

Een poging om het plan te verijdelen via de gemeentelijke bezwaarcommissie, mislukte eveneens. Deze verklaarde de vijf officiële bezwaren, van bewoners en organisaties waaronder de stichting, onlangs niet-ontvankelijk of ongegrond.

‘En tóch moeten ze blijven staan’

Bomenridders is ervan overtuigd dat er genoeg argumenten zijn om de onafhankelijke rechter wel te overtuigen. Een woordvoerder van de stichting hoopt ook nog een beetje op steun van de lokale politiek die sinds de verkiezingen de waarde van groen in elk geval met de mond belijdt.

Het coalitieakkoord kondigt een toename van bomen en groen aan, ook op de Grote Markt. En voor een miljoen euro aan nieuw groen in de binnenstad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.