Rechtszaal te klein voor kort geding Haren versus provincie

Een grote drukte bij de rechtbank in Groningen. Daar dient woensdagmiddag een kort geding tussen het burgercomité Haren en de provincie Groningen met als inzet: behoud van de zelfstandigheid van de gemeente Haren.

Er is zoveel belangstelling dat er voor alle Hareners geen plaats is in de rechtszaal. Er waren meerdere zalen voor de belangstellenden gereserveerd. 250 mensen wilden naar binnen. Het publiek zit in twee zalen.

De Hareners verzetten zich met hand en tand tegen de voorgenomen samenvoeging met Groningen en Ten Boer.

Advocaat Ruben Wiegerink namens eisers: ,,Provincie drukt er autoritair en zonder gedegen motivering een heringelingstraject doorheen.''

,,Het gedrag van de provincie is schokkend en verontrustend en past niet binnen een democratische rechtstaat'', aldus Wiegerink.

De eisers willen dat de benoeming van Marga Kool wordt teruggedraaid. Ook moet de provincie nieuw, onafhankelijk onderzoek door naar de financiele positie van de gemeente Groningen. De gemeente Haren moet zelf een afweging kunnen maken of de herindeling goed is of niet.

Volgens advocaat Robert Van der Velde, namens de provincie, getuigt het aanstellen van haar juist van grote zorgvuldigheid en verantwoordelijkheidsbesef. ,,De wensen en belangen van inwoners van Haren werden niet meer gehoord, omdat de gemeente Haren niet meer vertegenwoordigd is bij gesprekken.''

Herindeling

Het burgercomité vindt dat de provincie de herindeling er door drukt. Volgens de bewoners moet de provincie doen wat ze belooft: een herindeling die niet van bovenaf wordt opgelegd, maar door de gemeenten wordt gedragen. Volgens raadsman Wiegerink vindt het Burgercomité dat de provincie geen valide argumenten aanvoert voor een herindeling. ,,Er is niet aangetoond waarom de burgers van Haren beter af zijn met Groningen.''

Advocaat namens provincie

Advocaat Van der Velde zegt namens de provincie dat een rechter hier niet over gaat. Het is de wetgever (de regering en beide kamers van de Staten-Generaal) om hierover te beslissen, stelt hij.

Over de verwijten over gedragingen van de provincie zegt Van der Velde: ,,die zijn slechts onderdeel van de discussie over herindeling."

Van der Velde: ,,Het is juist dat de opvatting van de provincie is dat een herindeling niet wordt opgelegd. Maar dat uitgangspunt betekent niet dat de provincie van plan is Haren tot in lengte van dagen ongemoeid te laten. Er zijn geen toezeggingen dat Haren zelfstandig zou blijven en niet zou worden heringedeeld.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.