De 37-jarige Johnny van den W. die op 2 oktober vorig jaar in Grijpskerk zijn moeder doodstak, was kort daarvoor meerdere keren op het politiebureau in Zuidhorn geweest vanwege waanbeelden. Hij staat vandaag voor de rechter.

Hij voelde zich na het bezoek aan het bureau niet serieus genomen door de politie. De man ging vervolgens in het winkelgebied van Zuidhorn op zoek naar iemand die hij kon neersteken. Later bedacht hij zich en ging hij met de trein naar de Burmanniastraat in Grijpskerk waar zijn moeder woonde. Eenmaal daar, in de loop van de avond, stelde hij vast dat ‘er iets niet klopte’.

De verdachte: ,,Ik wilde weg, ik moest daar weg. Ineens realiseerde ik me dat ik een mes bij me had. Toen ik weg wilde gaan, liep mijn moeder met me mee. Ze vroeg: heb je alles? Toen heb ik haar gestoken, eerst tweemaal in de rug, daarna nog veel vaker. Ik was zo kwaad.’’

Johnny belde zelf 112

De 57-jarige Zwaantje overleed ter plaatse. Haar zoon Johnny werd in de woning aangehouden op het moment dat hij in gesprek was met de meldkamer. Hij had zelf 112 gebeld.

De man lijdt al lange tijd aan waanbeelden. Hij dacht dat zijn computers werden gehackt, dat mensen probeerden hem te vergiftigen. Met deze verhalen meldde hij zich regelmatig op het politiebureau, op die 2e oktober zelfs drie keer.

In de rechtszaal verklaarde hij dat hij zich niet serieus genomen voelde. De politie had hem doorverwezen naar het Openbaar Ministerie. Daar kreeg hij met niemand contact. Zijn gedachte was dat hij wel serieus genomen zou worden, als hij iemand zou neersteken.

Gestopt met medicijnen

De verdachte slikte medicijnen, maar was daar eind 2019 mee gestopt. Sindsdien ging het bergafwaarts met hem. Een buurtagent had naar aanleiding van de bezoekjes aan het politiebureau een melding gemaakt bij Lentis.

Twee broers van de verdachte maakten tijdens de rechtszaak gebruik van het spreekrecht. Zij benadrukten dat hun moeder Zwaantje, altijd voor hem had klaargestaan, ondanks zijn psychische problemen. ,,Ze was er altijd voor je John, besef je dat wel?’’

Een schoonzus: ,,Zwaantje was een zachte lieve vrouw en ze was er voor iedereen. Ondanks veel tegenslagen probeerde ze overeind te blijven. Ze is het slachtoffer geworden van haar eigen goedheid.’’

Het Openbaar Ministerie komt later op de dag met een strafeis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank