Recordaantal aanvragen Groninger Archieven

De Groninger Ploeg, verzetsstrijders, maar vooral bouwtekeningen. De Groninger Archieven krijgt meer aanvragen binnen dan ooit.

Het aantal bezoekers aan de studiezaal van de Groninger Archieven aan het Cascadeplein blijft tussen de 7500 en de 8500. Maar het aantal aanvragen blijft maar stijgen. Eind jaren negentig was iedere bezoeker goed voor gemiddeld 0,7 aanvragen voor stukken uit het depot. Inmiddels zijn dat er 27.300. In 2015 was dat het hoogste ooit.

Scannen

Volgens directeur Eddy de Jonge komt dit onder meer door de mogelijkheden om stukken te scannen. ,,Die mogelijkheden waren er vroeger niet.’’

Op nummer 1 in de top 10-‘hitparade’ van het archief staat ‘bouwvergunningen gemeente Groningen, 1856-1973’. Toegegeven: op het eerste gezicht wellicht niet heel spannend. De Jonge: ,,Maar ze worden steeds vaker geraadpleegd door mensen die bijvoorbeeld bezig zijn met de verbouwing of de restauratie van hun woning.’’

Digitaal

Het archief is ook steeds beter digitaal te raadplegen. In 2015 werd het bijna 5,7 miljoen keer geraadpleegd, een stijging van 200.000 ten opzichte van 2014. Ook nu staan de bouwvergunningen in de top 10, maar op nummer 2 staan de systeemkaarten van oud-verzetsstrijders. De Jonge: ,,De oorlog blijft de mensen boeien, net als informatie over de kunstenaarskring De Groninger Ploeg.

De Groninger Archieven werkt ook nauw samen met scholen. Zo is samen met middelbare scholen een onderwijsproject rond de Koude Oorlog.

Het archief werkte ook aan onderzoek naar sporen van het slavernijverleden in Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.