Reddingsbrigades Appingedam en Groningen vrezen voor voortbestaan

De reddingsbrigades in Groningen en Appingedam maken zich grote zorgen over hun voortbestaan.

De hulp aan drenkelingen staat volgens de Groninger eenheden van de Nationale Reddingsvloot onder druk als er niet snel duidelijkheid komt over de financiering. Die is dit jaar overgegaan van het Rijk naar de Veiligheidsregio Groningen (VGR). Die heeft echter nog steeds niet beslist hoe ze met de brigades verder wil.

Op veel andere plaatsen in het land hebben de veiligheidsregio’s besloten tot samenwerking met de vrijwillige reddingsbrigades. De VRG heeft daar echter nog niet toe besloten en de beide Groninger eenheden vrezen dat ze dat ook niet nog gaat doen.

De Damster Reddingsbrigade en de Groninger Reddingsbrigade dringen in een brandbrief aan hun lokale gemeentebesturen aan op een spoedige oplossing voor de patstelling. Appingedam heeft het VRG-bestuur inmiddels opgeroepen snel met een voorstel te komen om het voortbestaan veilig te stellen.

Volgens de reddingsbrigades gaat het om een bescheiden financieel probleem: per eenheid is jaarlijks hooguit 9000 euro nodig. Daarvoor biedt de Damster Reddingsbrigade (opgericht in 1976) met honderd leden hulp bij overstromingen en evenementen als de jaarlijkse Gondelvaart, DelfSail en de Nieuwjaarsduik in Delfzijl.

De Groninger Reddingsbrigade bestaat al sinds 1925. De eenheid heeft 160 leden en drie boten, waarvan een permanent paraat staat voor een snelle uitruk bij ongelukken op het water.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.