Reddingspoging kerkhoven

Gemeenten en andere organisaties in het Noorden binden samen de strijd aan tegen het dreigend verval van begraafplaatsen en kerkhoven.

Het naderend verval wordt mede veroorzaakt door het feit dat beheerders, gemeenten bijvoorbeeld, minder geld tot hun beschikking hebben. Ook nemen de kosten voor het onderhoud toe doordat het aantal begrafenissen en daarmee ook inkomsten afnemen. Het cremeren wint immers steeds meer terrein.

,,Door dit alles dreigen graven en het groen erom heen verwaarloosd te worden'', zegt directeur Roeli Broekhuis van de stichting Erfgoedpartners in Groningen. ,,En daarmee gaat een belangrijk stuk cultureel erfgoed verloren. Dat willen we voorkomen.''

Haar stichting heeft daarom met de Rijksuniversiteit Groningen, Steunpunt Monumentenzorg Fryslân, het Steunpunt Erfgoed Drenthe en Libau Steunpunt Cultureel Erfgoed Groningen het project Levend Erfgoed opgezet.

Database

Wat al die partijen in eerste instantie voor elkaar willen krijgen is dat er een database voor begraafplaatsen en kerkhoven in de drie noordelijke provincies komt. ,,Een digitaal informatiepaneel waarin alle gegevens van de laatste rustplaatsen komen te staan'', vertelt Broekhuis. ,,Gegevens over de afzonderlijke graven, het groen, het onderhoud en beheer. Ze kunnen worden ingevoerd door vrijwilligers, gemeenten en studenten. Een professionele redactie helpt hen daarbij.''

Het is de bedoeling dat de beheerders via dat digitale informatiepaneel elkaar op de hoogte houden van het reilen en zeilen op hun begraafplaatsen maar ook informatie en kennis uitwisselen en elkaar stimuleren goed op het onderhoud te letten. Dat stimuleren moet ook gebeuren door een methode op te zetten waarmee de begraafplaatsen een waardering kunnen krijgen. Een rapportcijfer als het ware.

,,We gaan nu bezig om subsidie te krijgen voor het opzetten van de database en hopen daar volgend jaar duidelijkheid over te hebben'', zegt Broekhuis. ,,In eerste instantie doen negen gemeenten uit de drie noordelijke provincies mee, als een proef. Hopelijk volgen op den duur meer.''

Cultureel erfgoed behouden

Een onderdeel van het project is het scholen van mensen die met de begraafplaatsen te maken hebben. Vrijwilligers bijvoorbeeld kunnen getraind worden in het uitvoeren van kleine restauraties aan grafzerken.

,,En tot slot is het de bedoeling dat er in Noord-Nederland verschillende aanspreekpunten komen, personen of instanties, die beheerders van begraafplaatsen adviezen kunnen geven en buiten de database met elkaar in contact brengen'', zegt Broekhuis.

,,Op al deze manieren hopen we dit cultureel erfgoed te behouden. De beheerders moeten natuurlijk zelf mee willen doen, het is niet verplicht, maar we hopen dat ze zich bij ons project aansluiten.''

marcel.looden@dvhn.nl

Foto: Henk Benting

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.