Zorginstelling Reik vertrekt uit Winschoten. De Friese zorginstelling die personen met een licht verstandelijke beperking begeleidt richt zich voortaan op Friesland.

Reik heeft deze zomer het besluit genomen om zich op haar eigen Friese thuismarkt te concentreren. Het afscheid van de provincie Groningen, met als enige standplaats Winschoten, is een moeilijk en zwaar besluit geweest, meldt woordvoerder Matthijs Bergsma.

Er is geen financiële afweging gemaakt, puur een strategische

Geluiden als zou de locatie Winschoten niet rendabel genoeg zijn verwijst Bergsma naar het land der fabelen. ,,Er is absoluut geen financiële afweging gemaakt”, zegt Bergsma. ,,Onze primaire zorg gaat uit naar onze thuisbasis, dat is Friesland. Afscheid nemen van Winschoten en de provincie Groningen is een strategische afweging geweest.” Er is op dit moment nog een aantal cliënten in Winschoten ondergebracht. ,,Daar zorgen we netjes voor en we gaan deze mensen ook goed onderbrengen bij een andere zorgpartij.”

Reik is een gevestigde naam in Friesland en met driehonderd locaties, circa 7500 cliënten en een omzet van driehonderd miljoen euro een grote zorgaanbieder. In Winschoten heeft Reik haar vastgoed aan de Hoorntjesweg voor 1,5 miljoen euro te koop aangeboden. Veel Winschoters en mensen uit de regio kennen het complex aan het Stadspark onder de naam van voormalige zorgaanbieder Driever’s Dale. Driever’s Dale fuseerde in 2014 met nog een zorgaanbieder en is sindsdien bekend onder de naam Reik. Reik is op haar beurt weer onderdeel van zorggroep Alliade met thuisbasis Heerenveen.

Een Knarrencomplex kan een mooie invulling zijn

,,Jammer dat Reik vertrekt”, reageert wethouder Bard Boon (PvhN) van de gemeente Oldambt. ,,Veel mensen kennen het nog als Driever’s Dale, een begrip in Winschoten. Ik hoop snel op een nieuwe, mooie invulling.” De gemeente Oldambt heeft het niet voor het zeggen, maar Boon zegt het persoonlijk leuk te vinden als er een koper komt die er bijvoorbeeld generatiewoningen in wil maken. ,,Dat is een idee zo voor de vuist weg. Jong en oud onder een dak, gescheiden wonen en gezamenlijk bijvoorbeeld de keuken delen. Of er een soort van Knarrencomplex van maken, een woonvorm voor „jonge-ouderen” en „oudere-jongeren” die elkaar helpen en zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen. In Oldambt zijn er mensen die zoiets best willen”, weet Boon.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen