Rekenfout: Bouw Vosholen weer stil

En weer steekt het noodlot een spaak in het wiel bij de bouw van het kindcentrum Vosholen. Door een rekenfout moet het huiswerk worden overgemaakt.

Na de bouwvak zou het kindcentrum in Hoogezand-Sappemeer worden afgebouwd. De bouw ligt sinds april 2015 stil. Vervolgens ging in oktober, een maand nadat het gebouw in de oorspronkelijke planning had moeten zijn opgeleverd, de aannemer failliet en moest de gemeente het casco voor de winter wind- en waterdicht maken. Tot op heden is de bouw voor de gemeente 700.000 euro duurder uitgevallen.

Rekenfout

Uiteindelijk werd het werk in juni opnieuw aanbesteed. Met 1 juni 2017 als nieuwe opleverdatum. De gemeente en de NAM waren het eens over de meerkosten. Een medewerker van de nieuwe aannemer, Bam, Bouw en Techniek, ontdekte bij het voorbereiden van de klus dat bij het aardbevingsbestendig maken van de constructie een rekenfout was gemaakt. Dat is gebeurd door de constructeur die het ontwerp in opdracht van de gemeente aanpaste.

,,Dit is een ontzettend domme fout’’, zegt onderwijswethouder Erik Drenth (CDA). ,,Murphy lijkt wel een kamertje in de school te hebben (de wet van Murphy schrijft voor dat wát fout kan gaan, ook fout zál gaan, red.). ‘‘ De gemeente onderzoekt of de voor de fout verantwoordelijke aansprakelijk kan worden gesteld.

Mogelijke samenwerking met NAM

Drenth heeft maandag de betrokken scholen en de gemeenteraad ingelicht. ,,Nu moeten we onderzoeken wat er gedaan moet worden. Om de fout te herstellen hebben we tijd nodig. Je kunt niet zeggen: bouw toch maar, veiligheid voor kinderen en onderwijzend personeel staat bovenaan, maar hoe het nu verder moet, is voor mij op dit moment ook gissen. In oktober weten we meer.’’

Drenth zegt dat de gemeente een goed contact heeft met de NAM over meerkosten. ,,Als blijkt dat het nu duurder wordt, is de NAM bereid weer om tafel te gaan.’’ In het kindcentrum worden de openbare Theo Thijssenschool, de rooms-kathoholieke Sint Antoniusschool, de peuterspeelzaal en de naschoolse opvang ondergebracht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.