Rekening aardgasdossier voor Groningen loopt op tot 2,2 miljard euro (maar waar is het geld aan uitgegeven?)

In Groningen is al 2,2 miljard euro uitgegeven in het aardgasdossier. Dat blijkt uit het nieuwe halfjaarverslag van de Nationaal Coördinator Groningen.

Secretaris Derwin Schorren van de Groninger Bodem Beweging vraagt zich af waaraan het geld allemaal is besteed. ,,Vast niet alleen aan het dichtsmeren van scheuren. De versterking van de huizen moet nog beginnen en de afhandeling van de schade verloopt uiterst moeizaam. Ik vind het een beetje wrang te horen dat er al ruim twee miljard is uitgegeven. En ik schrik ook steeds als ik zie hoe weinig van het geld rechtstreeks naar de bewoners gaat.’’

Schorren wijst bovendien op het deze week gepresenteerde Nationaal Programma Groningen. ,,Daar zit iets meer dan een miljard euro in en daar moeten we een jaar of tien mee doen.’’

Vlag halfstok

Ook de Groninger gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) vindt niet dat de vlag uit kan. ,,Ja, misschien halfstok. Ik vind het dramatisch en schandalig dat er al zo veel geld is uitgegeven in het aardbevingsgebied terwijl er nog maar zo weinig goed is geregeld. Het is gewoon absurd. Ik voorspel dat als het zo doorgaat in Groningen de volgende miljard op dezelfde wijze wordt verspild.’’

In de rapportage van de NCG wordt niet duidelijk gemaakt hoe hoog het percentage is dat wordt uitgegeven aan proceskosten. Twee jaar geleden, toen bleek dat de overhead 42 procent was, sprak de toenmalige NCG Alders zijn zorgen uit over die ontwikkeling. ,,Gekkenwerk’’, aldus Alders toen.

Uitvoerig proces

Volgens Alders werden de hoge uitvoeringskosten mede veroorzaakt door de gekozen werkwijze, waarbij ook voor relatief kleine schades een uitvoerig proces werd doorlopen. Ook vroegen veel gedupeerden contra-expertises aan, omdat ze het niet eens waren met hun schaderapporten.

Anderen wijzen ook op de hoge onderzoeks- en apparaatskosten van organisaties in Groninigen. Te veel geld zou aan de strijkstok blijven hangen bij allerlei goedbetaalde experts. Dat zou de afwikkeling van schades en versterking in Groningen schokkend duur maken.

SP-Kamerlid Beckerman vroeg in september aan minister Wiebes hoeveel geld er naar gedupeerden Groningen gaat en hoeveel er opgaat aan proceskosten. Wiebes zei die vraag toen nog niet te kunnen beantwoorden. Volgens Beckerman ging twee jaar geleden 63 procent van het geld op aan proceskosten, terwijl maar zo’n 36 procent bij bewoners terecht zou komen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.