Rente studenten naar 0 procent

Voor het eerst in de geschiedenis betalen studenten vanaf januari geen rente over hun studieschuld. Wie dit jaar stopt met studeren, mag zich de komende vijf jaar verheugen op 0 procent rente. Dat is nog nooit eerder gebeurd.

Het rentepercentage daalt in 2017 van 0,01 procent naar 0 procent, melden bronnen bij het ministerie van Onderwijs. Dit komt doordat de Nederlandse staat momenteel heel goedkoop kan lenen. De rente die (oud-)studenten moeten betalen over hun lening, is gekoppeld aan de rente op staatsobligaties. Op een flink deel van die leningen krijgt Nederland inmiddels geld toe. Van die gunstige omstandigheden profiteren studenten nu ook.

‘Spekkoper’

Een woordvoerder van DUO, de instantie die de studiefinanciering en -leningen regelt, erkent dat deze studenten ‘spekkoper’ zijn.

Dat geldt ook voor oud-studenten die vanaf 2017 starten met een nieuwe rentevasteperiode van vijf jaar, omdat zij bijvoorbeeld in 2012, 2007 of 2002 mochten beginnen met aflossen.

De rentepercentages op studieleningen zijn de afgelopen jaren steeds verder gedaald. In 2002 stond de rente nog op 4,03 procent. Eigenlijk zou het percentage komend jaar onder de nul moeten duiken, maar de mogelijkheid van een negatieve rente is vorig jaar op de valreep afgeschaft. Daardoor wordt voorkomen dat studenten op een lening geld toe kunnen krijgen, wat de schatkist veel geld zou kosten.

Officieel maakt DUO het rentepercentage voor de komende vijf jaar pas in december bekend. Studenten hoeven na het afstuderen of stoppen met hun studie pas na twee jaar te beginnen met aflossen van hun schuld.

Nieuwe voorwaarden

Tot 2015 kregen alle studenten een basisbeurs en konden ze daarnaast lenen. Sinds vorig studiejaar is de basisbeurs vervangen door een lening; alleen studenten van wie de ouders niet kunnen bijdragen, hebben nog recht op een aanvullende beurs als gift.

Studenten mogen onder de nieuwe voorwaarden 35 jaar doen om hun lening af te lossen; dat was 15 jaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.