Reproductiegetal R in Groningen en Drenthe stijgt tot boven de 1: ook aantal besmettingen met corona groeit (maar testen gaat nu snel bij GGD's)

Foto: ANP

Het aantal besmettingen met corona loopt in Groningen en Drenthe op. Het reproductiegetal R voor Noord-Nederland is ook weer boven de 1 gestegen. Testen bij de GGD’s gaat nu wel snel.

In de provincie Groningen zijn er volgens de GGD Groningen in een week tijd ruim 23 procent meer besmettingen bij gekomen dan de week ervoor. In Drenthe groeide het aantal besmettingen in een week met 20 procent.

Het reproductiegetal R voor Noord-Nederland is volgens de rekenmeesters van Certe en het UMCG weer boven de 1 gestegen en staat op 1,1. Dat betekent dat de epidemie weer licht groeiende is. De R voor het Noorden stond vanaf half oktober beneden de 1.

'Zorgelijk'

Het aantal besmettingen blijft in het Noorden aanzienlijk lager dan in de rest van Nederland. Maar ook het niveau in Noord-Nederland is volgens de GGD’s ‘zorgelijk’.

De testcapaciteit is nu goed in orde in beide provincies. Er is meer dan genoeg capaciteit in de diverse teststraten van de GGD’s en mensen die een afspraak maken kunnen er vrij snel terecht.

Ook de XL teststraat in MartiniPlaza in Groningen heeft de kinderziektes in het computersysteem onder de knie en geeft mensen gemiddeld al binnen anderhalf uur na de test een uitslag. Er kunnen dagelijks 2500 mensen terecht maar in praktijk komen er ongeveer 500 per dag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus