Reserves bij voetbalplan Stad

Voetbalclubs in de stad reageren terughoudend op het idee wedstrijden van zaterdag te verplaatsen naar zondag. De gedachte is de capaciteit beter te benutten.

Het is op zaterdag druk op de Groningse voetbalvelden. Erg druk. Veel drukker dan op zondag. Wordt er tot ’s avonds half negen doorgevoetbald, dan is er ruimte genoeg op de velden. Maar gangbaar is dat er tot 16.30 uur wordt gespeeld. En dan zijn er velden tekort.

Wethouder Paul de Rook (D66) wil met clubs in gesprek over het verplaatsen van wedstrijden naar zondag. Als voorbeeld noemt hij sportpark Corpus Den Hoorn. Op zondag is het op de velden veel rustiger dan op zaterdag. Met aanbevelingen van het Mulierinstituut in de hand wil de wethouder onderzoeken of zaterdagclubs hun wedstrijden kunnen spelen op zondag. Een betere spreiding betekent ook dat de gemeente niet accommodaties hoeft bij te bouwen om aan de vraag te kunnen voldoen. Een andere mogelijkheid is dat clubs meer samenwerken. Een vereniging die nog een veld over heeft op een bepaald moment, kan die royaal delen met een andere, nabijgelegen club die even krap zit.

Familiedag

Voetbalclubs staan nog niet te springen, blijkt uit eerste reacties. Voorzitter Robert Bollegraaf van VV Groningen zet grote vraagtekens bij de bereidheid van spelers om op zondag te spelen. ,,Ik denk dat we de zaterdagelftallen dan wel kunnen opdoeken.’’ De club speelt zowel op zaterdag als zondag. ,,Maar je ziet steeds meer een verschuiving van zondag naar zaterdag. Zondag is toch een familiedag, een dag voor het gezin. En jeugdspelers voelen er weinig voor om zondagochtend op een veld te staan als ze zaterdagavond zijn wezen stappen.’’

Voorzitter Geert Kamminga van VV Groen Geel toont begrip voor het standpunt van wethouder De Rook. De club speelt ook op zaterdag en zondag. Maar een ‘verhuizing’ van alle elftallen naar de zondag stuit op bezwaren. ,,Neem onze vrouwenelftallen. Ze groeien als kool. Ik zou heel graag zien dat er een aantal op zondag gaat spelen. Maar voor vrouwen is er op zondag geen competitie.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.