Restaurant in monumentale Nicolaaskerk in Appingedam

Met de komst van restaurant De Basiliek heeft de monumentale Nicolaaskerk een mooie nieuwe bestemming en krijgt Appingedam er een toptent bij.

Met twee volgeboekte kerstdagen hebben ze de vuurdoop met glans doorstaan. ,,Twee keer 75 eters, vijf gangen’’, puft chefkok Willem Bos. Het was spitsroeden lopen voor zijn nieuwe brigade. ,,Maar het ging vlekkeloos.’’

Ook de burgemeester is enthousiast

De officiële opening op 12 januari zien Bos en mede-eigenaren Hans en Adolf Beukema inmiddels met vertrouwen tegemoet. Ook burgemeester Anno Wietze Hiemstra en gasten waren enthousiast bij een bezoekje. ,,Ze zouden een uurtje blijven, maar de laatsten vertrokken pas om één uur’’, lacht Adolf.

Nog geen halfjaar geleden hapten de drie ondernemers toe. Met steun van de Economic Board Groningen, opgericht om het aardbevingsgebied nieuwe economische impulsen te geven, kochten ze de uit 1900 stammende kerk en aangrenzende pastorie. Zorginstelling Novo kreeg het onderhoud niet meer bekostigd uit de opbrengst van zijn bakkerij en lunchroom.

Eten in kantoor van pastoor Smeels

De kerkzaal is heringericht tot restaurant met (van dinsdag tot en met zondag) plek voor 75 eters. Bovenin zit vergaderruimte. Het kantoor waar de legendarische pastoor Smeels van 1958 tot ‘97 zijn parochie runde, is nu een zaaltje voor besloten diners en partijen.

Na de jaarwisseling verkassen de Damster gebroeders Beukema ook hun uit de jas gegroeide cateringbedrijf De Vesting naar de nieuwe keuken. Hun cafetaria blijft op de huidige plek aan het Bolwerk, om de hoek.

Van saté tot vijfgangendiner

Met Bos hebben ze een kok en mede-vennoot met ruime horeca-ervaring, bij onder meer restaurant Tijdloos in de stad Groningen. Sterrenambities heeft hij niet, maar het menu sterkt verder dan de standaard-plates. ,,De buurman kan hier straks een dikke saté eten, maar ook de bankdirecteur moet zijn gasten durven meenemen voor een vijfgangendiner met alles erop en eraan. Laagdrempelig maar toch breed.’’

Het voormalige zusterhuis bleef nog buiten de koop. Novo hield het aan als dagopvang. Twee cliënten draaien mee in Bos’ keukenbrigade. Als het aan de restauranthouders ligt, openen ze er op termijn een bed and breakfast, met ook daar werk voor Novo-cliënten.

Tv-team filmde hele proces

Over aandacht hebben de ondernemers niet te klagen. Niet alleen van de Damsters. Een tv-team filmde het hele proces. De ondernemers mogen er contractueel niks over zeggen, maar het resultaat is in februari te zien ,,bij een van de commerciële zenders.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.