Er komt toch geen crematorium in Rhede, net over de grens bij Bellingwolde. De weerstand onder de bevolking is te groot. Daarom heeft het gemeentebestuur er een streep door gezet.

Burgemeester Jens Willerding (CDU) dacht begin dit jaar nog dat Rhede, aan de rivier de Eems, rijp was voor een crematorium, maar vanuit de bevolking kwam veel kritiek en weerstand op het plan. De burgemeester en de gemeenteraad komen nu op hun schreden terug. Het plan levert meer onrust en schade op dan dat het iets oplevert, heeft Willerding in een schrijven aangegeven en bevestigd tegenover de NDR.

Crematorium vlak bij een bejaardentehuis

Het plan zou qua bestemming kans van slagen hebben, maar die procedure wil het gemeentebestuur niet afwachten. Er had zich begin dit jaar een investeerder gemeld voor het bouwen van een crematorium. De plek, vlakbij een bejaardentehuis, riep al weerstand op. Een groep verontruste burgers had al geprotesteerd tegen het plan. Dagelijks zouden er maximaal acht plechtigheden plaats kunnen vinden in het crematorium.

Voor een crematie in de Duitse grensstreek zijn mensen nu nog aangewezen op het crematorium in Emden in Ostfriesland. Vanwege de afstand wordt soms uitgeweken naar Winschoten. In het zuiden van Emsland, Lingen, wordt ook nagedacht om een crematorium te bouwen.

Het aantal overleden Duitsers dat wordt gecremeerd, is in de afgelopen decennia gestaag gestegen. Volgens Willerding ging het in 1960 in heel Duitsland om zo’n 10 procent van het aantal overledenen en inmiddels al om 70 procent.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen